Philippe Berckmoes Philippe Berckmoes (59) haalde met zijn Arancino zilver op de World Liqueur Awards 2025. © Brent Saey

Likeur van Philippe (59) is nog maar twee jaar oud en wint al belangrijke prijs: “Mijn drank vind je nergens anders”

Arancino, een likeur op basis van sinaasappelen, heeft zilver behaald op de World Liqueur Awards 2025 in Engeland. “Ik was verbaasd door alle positieve reacties”, zegt bedenker Philippe Berckmoes.

“Een limoncello, maar dan op basis van zeste van sinaasappel.” Zo omschrijft Philippe Berckmoes (59) uit Serskamp zijn Arancino. De likeur behaalde dit jaar een tweede plaats op de World Liqueur Awards in Engeland. “Dit soort drank, zoals ik ‘m produceer, vind je nergens anders”, zegt Philippe.

De eerste Arancino kwam er amper twee jaar geleden. “Ik had een recept gekregen van een Italiaanse vrouw”, zegt Philippe. “Ik ga vaak naar Italië en in 2017 speelde ik al eens met het idee om de likeur op de markt te brengen. Mensen bleven mij ernaar vragen, maar uiteindelijk stelde ik de plannen altijd uit.”

In 2023 ging Philippe dan toch aan de slag met de productie van Arancino, naast zijn job als consultant in de chemiesector. “Sinaasappelen vormen de basis van mijn likeur en die komen uit Sicilië. Ik heb ooit een partij uit Spanje laten komen, maar dat was niet hetzelfde.”

Mocaccino

Dat er een markt is voor Arancino, ontdekte Philippe al bij zijn eerste deelname aan voedingsbeurs Tavola in Kortrijk. “Ik kreeg oorspronkelijk een uitnodiging om als bezoeker te gaan, maar vroeg of ik er zelf ook mocht staan. Op de beurs viel Arancino in de smaak. Ik was verbaasd door al die positieve reacties.”

Philippe richt zich nu vooral op supermarkten en andere afnemers. “Eind dit jaar willen we ook de Mocaccino lanceren. Ook daar vertrekken we van sinaasappelen. Bovendien gebruik ik geen bewaarmiddelen. Voor de productie heb ik samengewerkt met hogeschool Vives. Ik hoop op termijn mijn producten nog ruimer te kunnen verspreiden, dus dit is nog maar het begin van ons verhaal”, zegt hij.