Nieuws Oost-Vlaanderen Lokale besturen bundelen krachten met VDAB en Welzijnsband Meetjesland

Lokale besturen bundelen krachten met VDAB en Welzijnsband Meetjesland

Lokale besturen bundelen krachten met VDAB en Welzijnsband Meetjesland

Voor het eerst in Oost-Vlaanderen sluit de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) een samenwerkingsakkoord af met een cluster van lokale besturen en Welzijnsband Meetjesland. Dit partnerschap is een voorbeeld van hoe VDAB als arbeidsmarktregisseur iedereen helpt die werk zoekt, heeft en geeft op de regionale arbeidsmarkt.

Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits is een versterkte samenwerking tussen VDAB en lokale besturen één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie. VDAB en de lokale besturen regio Meetjesland engageren zich om samen bij te dragen aan deze ambitie.

Primeur

Deze samenwerking is een primeur: nog nooit eerder heeft VDAB Oost-Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een cluster van lokale besturen. De lokale besturen van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate engageren zich in samenwerking met Welzijnsband Meetjesland om die gedeelde ambitie waar te maken aan de hand van een concreet en meetbaar actieplan. De overeenkomst gaat in op 1 september 2021, en loopt tot en met 31 december 2025.

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk en Sociale economie Hilde Crevits is trots op dit initiatief: “Het lokale niveau is uiterst belangrijk om meer mensen aan het werk te krijgen. Lokale besturen weten heel goed wat er leeft, waar de grootste noden zijn en hoe daarop in te spelen. Het is belangrijk dat er hier extra aandacht gaat naar het wegwerken van drempels naar werk. Het aanbieden van kinderopvang, werkplekleren, taalcoaching en het behalen van een rijbewijs helpen daar zeker bij. We hebben elk talent op de arbeidsmarkt nodig. Het is ook positief dat de bedrijven in de regio betrokken zullen worden!”

Lokale netwerk als hefboom

Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB Oost-Vlaanderen: “Als je spreekt over de arbeidsmarkt, moet je het, naast werk, ook hebben over huisvesting, mobiliteit, onderwijs, economie en welzijn. Met deze overeenkomst bundelen we alle krachten en expertise op het lokale niveau. We gebruiken het lokale netwerk als hefboom om de werkzaamheidsgraad in het Meetjesland duurzaam te verhogen. Het komt er dus op aan om gestalte te geven aan de slogan  ‘samen sterk voor werk’!”

Duurzame terwerkstelling

Deze overeenkomst wordt ook gedragen door Welzijnsband Meetjesland, die de OCMW’s van de deelnemende gemeenten bundelt: “Wij willen met de lokale besturen in het Meetjesland inzetten op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en met beleidsdomeinen op maat van de lokale realiteit. Met deze samenwerkingsovereenkomst beogen we een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie en geven we vorm aan een welzijnsgericht activeringsbeleid”, zegt Hilde De Graeve, voorzitter Welzijnsband Meetjesland.

Er lopen ook  samenwerkingen met de (centrum-)steden Aalst, Dendermonde, Gent en Sint-Niklaas. VDAB onderhandelt met andere clusters van Oost-Vlaamse gemeenten, om deze manier van werken verder uit te bouwen in de provincie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.