Lotus Bakeries, dat zijn hoofdzetel heeft in het Oost-Vlaamse Lembeke, heeft zijn omzet vorig jaar met 15,9 procent opgekrikt naar 1,23 miljard euro dankzij een recordgroei in volume. De nettowinst steeg met 19 procent naar 156,3 miljoen euro. De stevige groei was verwacht. De verrassing zat in de forse stijging van het dividend. Lotus zal de aandeelhoudersvergadering in mei voorstellen om er 18 euro per aandeel bij te doen tegenover het vorige boekjaar, om tot een brutodividend van 76 euro te komen.
Het speculooskoekje Biscoff is goed voor 56 procent van de omzet. Lotus verkocht er vorig jaar 20 procent meer van. Daarvoor draaiden de fabrieken op volle capaciteit. Dit jaar is een volumestijging van rond de 10 procent het hoogst haalbare. Als alles volgens plan loopt, gaat in 2026 wel een nieuwe fabriek open in Thailand.
Hoeveel extra capaciteit die nieuwe fabriek zal opleveren, zegt Lotus nog niet. “Een mooi stuk, maar we moeten afwachten hoe de efficiëntie er zal zijn in de eerste jaren”, zegt CEO Jan Boone. Hij zegt dat Lotus bij zijn voornemen blijft om met Biscoff elk jaar minstens 10 procent te groeien in de komende jaren. De CEO wijst erop dat het bedrijf zowel in Thailand als in België en de VS nog plaats heeft om indien nodig bij te bouwen. “Maar we gaan dat niet roekeloos doen.”
Top vijf
Lotus sprak de ambitie uit om in de top drie van meest verkochte koekjes ter wereld te belanden. Momenteel staat het met Biscoff op de vijfde plaats, zegt Boone. “We staan stevig in de top vijf en zijn sterker gegroeid dan de nummers drie en vier.” Mondelez staat met Oreo op de eerste plaats en met het bij ons minder bekende Chips Ahoy! op twee.
Over de handelsspanningen in de wereld lijkt Boone zich niet al te veel zorgen te maken. “We zijn blij dat we lokale fabrieken hebben voor Biscoff. We kunnen in de VS lokaal produceren en binnenkort ook in Azië. Vanuit Thailand kunnen we daar belastingvrij leveren. Dat is een troef en een stuk een garantie voor mochten er invoertarieven komen voor Azië.”
De Amerikaanse markt is de belangrijkste voor het Biscoff-koekje en daar heeft Lotus lokale productie. “Canada is wel een interessante markt aan het worden, maar nog niet groot voor ons. Als daar een heffing van 10 procent op komt, zou dat geen significante impact hebben op de resultaten van de groep, maar we zien het liever niet. Hetzelfde geldt voor Latijns-Amerika. We zien liever geen heffingen naar Mexico, maar ook dat is geen grote markt voor ons.”