“De beurs en de daaraan gekoppelde wedstrijd werden mee georganiseerd door de federatie Bakkers Vlaanderen”, vertelt Lowie, die in het verleden nooit aan dergelijke wedstrijden deelnam en dat ook deze keer niet van plan was. “Maar federatievoorzitter Eddy Van Damme, ook afkomstig uit Lokeren, motiveerde me om dat wel te doen. Hij kende uiteraard ook onze zaak en wist dat ik altijd wel versgebakken cake in het assortiment heb.”
Rabarber
Alle deelnemende bakkers moesten twee cakes voorstellen. “Een klassieke 4/4 cake met boter, suiker, eieren en bloem en daarnaast ook een eigen creatie”, vertelt Lowie, die zelf voor zijn rabarbercake ging. “Het is niet mijn lievelingscake, maar klanten in onze zaak zijn er wel gek op.”

De cake is opgebouwd uit een zanddeeg, cakebeslag, rabarbercompote en dan opnieuw een laag cakebeslag. “De cake werd afgewerkt met stukjes rabarber en witte chocolade. Een 7-koppige jury moest alles beoordelen. Toen ik de producten van de andere deelnemers zag, gaf ik mezelf weinig kans. Ik stond dan ook al klaar om naar huis te vertrekken, want de prijsuitreiking was pas enkele uren later. Maar ik kreeg toch de stille wenk om te blijven wachten”, zegt Lowie.
“Allicht is de eenvoud van mijn cake de sleutel tot het succes gebleken. Eerlijke natuurlijke producten gecombineerd met de passie die een artisanale bakker moet hebben”
Lowie Baert
Eenvoud en passie
Het wachten loonde, want de rabarbercake werd met goud beloond. De bijhorende trofee en oorkonde kregen een prominente plaats in de winkel aan het Stationsplein. “Allicht is de eenvoud van mijn cake de sleutel tot het succes gebleken. Eerlijke natuurlijke producten gecombineerd met de passie die een artisanale bakker moet hebben.”

Extra voorraad
Het succes is Lowie niet naar het hoofd gestegen. “Ik ga zeker niet zweven en nu opeens aan alle mogelijke wedstrijden deelnemen. Wel heb ik me deze week voorzien om extra rabarbercakes te bakken”, zegt de Lokerse bakker lachend.
