Nieuws Oost-Vlaanderen Luc De Bruyckere ontvangt eretitel Voka Legende 2020

Luc De Bruyckere ontvangt eretitel Voka Legende 2020

Luc De Bruyckere ontvangt eretitel Voka Legende 2020

GENT – Gentenaar Luc De Bruyckere is voor bedrijvenorganisatie Voka Oost-Vlaanderen de ‘Voka Legende 2020’. Voka huldigde Luc De Bruyckere met een naamplaat op het ‘Legendenplein’, de esplanade van de Voka Box in de Gentse Lammerstraat. De jaarlijkse aanwijzing van de Voka Legende is een eerbetoon aan een persoon die een exemplarisch ondernemerschap toont en op die manier de maatschappelijke cohesie en internationale uitstraling van Oost-Vlaanderen verrijkt. Luc De Bruyckere volgt Jonas Dhaenens op die de award in 2019 ontving.

Luc De Bruyckere groeide op in een milieu van zelfstandigen. Hij omschrijft zichzelf tegelijk als diplomatisch en rebels. Gebeten om dingen te sturen en te verbeteren. Een man van vele gedaanten, met een erg brede interesse en dito werkterrein. Hij is in de eerste plaats een topondernemer wiens faam groeide tijdens de 41 jaar dat hij aan het hoofd stond van de verse voedingsgroep Ter Beke – eerst als CEO en later als voorzitter van de raad van bestuur. Na de beursgang van Ter Beke koos het weekblad Trends hem in 1986 tot Manager van het Jaar. Onder zijn leiding groeide Ter Beke spectaculair, van een bedrijf met 30 werknemers tot bijna 2000.

Werkgeversverenigingen

Als bedrijfsleider had Luc De Bruyckere steeds oog voor het brede plaatje waarbinnen ondernemingen functioneren. Dat leidde tot een actieve rol in patronale organisaties als het VBO waar hij ondervoorzitter werd en bij Voka dat hij als voorzitter leidde van 2009 tot 2012. In Oost-Vlaanderen was Luc eerder al nauw betrokken bij de vorming van de nieuwe, provinciale Kamer van Koophandel in 2000. Bedrijven in uiteenlopende sectoren (voeding, automobiel, drukkerij, energie, machinebouw…) wisten gedurende vele jaren zijn ruime expertise naar waarde te schatten.

Gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen Geert Moerman: “Luc was ook één van de gangmakers die in 2004 sterk heeft bijgedragen aan de vereniging van het Vlaams Economisch Verbond en de Vlaamse Kamers van Koophandel onder de nieuwe koepel Voka. Hij heeft hiermee in het werkgeverslandschap een belangrijke mijlpaal neergezet.”

Familiebedrijven

Binnen het bedrijfsveld had Luc De Bruyckere altijd veel aandacht voor de versterking van de familiale onderneming (als voorzitter van de board of trustees van GUBERNA) en voor de sociaal-economische ontwikkeling van de bakermat van Ter Beke: het Meetjesland.

Onderwijs en bedrijfsleven 

De nieuwe Voka Legende toonde tijdens zijn loopbaan een bijzondere belangstelling voor het onderwijs en voor de link tussen onderwijs en bedrijfsleven. Alvorens universitaire studies bedrijfspsychologie aan te vatten had zelf hij al een onderwijsdiploma behaald. Later werd hij bestuurder van de UGent en van de Vlerick Business School waarvan hij zich steeds een fervent promotor toonde. Vandaag zet hij zich als stichtend voorzitter van zaterdagschool TAJO in om de talenten van Gentse kansarme jongeren tot ontwikkeling te brengen.

Voka legende

Voor Voka Oost-Vlaanderen is de keuze van Luc De Bruyckere als Voka Legende de logica zelf. Jef Wittouck, voorzitter van Voka Oost-Vlaanderen: “We kennen Luc allen als een intelligent, aimabel en sociaal bewogen man. Actiegericht, strategisch inzicht en met het hart op de juiste plaats. Zijn parcours met Ter Beke, zijn impact op het werkgeverslandschap en zijn sociale en culturele initiatieven zijn een voorbeeld voor elk van ons. We zijn blij dat Luc ons legendenplein met zijn naam zal sieren, samen met zijn illustere voorgangers en opvolgers.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.