Nieuws Oost-Vlaanderen Stories Luxevastgoed boomt: recordaantal woningen verkocht van boven het miljoen, Gent en Sint-Martens-Latem in top tien
Oost-Vlaanderen

Luxevastgoed boomt: recordaantal woningen verkocht van boven het miljoen, Gent en Sint-Martens-Latem in top tien

Foto Anne Lefevre

GENT, SINT-MARTENS-LATEM – Het Belgische luxevastgoed heeft een recordjaar achter de rug. Zo zijn er in 2021 maar liefst 1.247 huizen en 446 appartementen van meer dan een miljoen euro verkocht, of zo’n vier per dag. Dat is de helft meer (+49,6%) dan in het vorige recordjaar 2020. De luxemarkt is intussen goed voor een omzet van 2,2 miljard euro (+45%), zo leert een analyse van Hillewaere Vastgoed. “De hausse is onder andere te danken aan een lage rente en de inflatie, die investeerders er traditioneel toe aanzet om meer geld in vastgoed onder te brengen”, vertelt Algemeen Directeur Bart Van Delm. “Daarnaast hebben de stijgende registratierechten ook voor een opvallende eindejaarssprint gezorgd.”

Miljoenenwoningen zijn in trek, vooral in Vlaanderen. Daar is voor het eerst de historische kaap van duizend aankopen overschreden (854 huizen en 368 flats). Brussel (+48%) en Wallonië (+66%) tekenen ook opvallende verkoopcijfers op, al blijft de markt in het zuiden van het land nog steeds een stuk kleiner.

Bart Van Delm gidst ons door de cijfers. “Dat net in Vlaanderen het luxevastgoed door een historisch plafond is gebroken, hoeft niet te verrassen. Eerst en vooral is de regio economisch welvarend en weten we dat in tijden van inflatie heel wat vermogende Vlamingen een deel van hun kapitaal graag investeren in vastgoed. En dat omwille van de waardevastheid op lange termijn. Daarnaast zijn vele Vlamingen tijdens de coronacrisis op zoek gegaan naar meer ruimte en zijn de prijzen van alle woningen die dat comfort bieden gestegen. Hierdoor is ook het aanbod aan miljoenenwoningen beter op peil gebleven. Dat alles, in combinatie met een lage rente, blijkt een succesvolle cocktail te zijn.”

 

Bron Hillewaere Vastgoed.
Bron Hillewaere Vastgoed.

Nieuwbouw wint aan populariteit  

De analyse van Hillewaere Vastgoed laat zien dat het hoofdzakelijk 45-plussers zijn die een woning van een miljoen euro of meer kopen. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien deze groep al een zeker vermogen heeft opgebouwd, en soms al wat geërfd. Vaak gaat het om ondernemers en Belgen met een vrij beroep, zoals chirurgen of advocaten. Wat de luxeappartementen betreft, krijgen ze bij Hillewaere Vastgoed vooral een ouder publiek over de vloer. Velen onder hen ruilen graag hun villa in voor een luxueus appartement met hetzelfde comfort, maar met minder onderhoud en dicht bij winkels, horeca en medische hulp.

“Wat bij beide doelgroepen wel opvalt, is dat ze vooral op zoek zijn naar ruimte. Of het nu in een huis of een appartement is. Er moet voldoende ruimte zijn om comfortabel te leven. Ook dit is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Mensen zaten veel meer thuis en beseften dat het thuis ook goed kan zijn, maar dan wel in alle comfort.”

Ook jonge eigendommen en nieuwbouwwoningen kennen steeds meer succes. Huizenjagers lijken zich vandaag meer bewust van hun energiefactuur, waardoor ze zich sneller laten verleiden door een recent gebouwde woning.

Recordprijzen in Gent

Oost-Vlaanderen is een vrij stabiele markt. De kleine stijging van de miljoenenwoningen in die provincie is volgens Hillewaere Vastgoed te wijten aan de woondruk in en rond Gent. De prijzen van de huizen in Gent zijn de laatste jaren namelijk fors gestegen. Zo is op vier jaar tijd de kost van een woning in het centrum van de stad met maar liefst 30 procent gestegen.

 

Bron Hillewaere Vastgoed.
Bron Hillewaere Vastgoed.

“De prijsstijging in die regio maakt dat een luxewoning daar ook sneller de kaap van het miljoen bereikt. Daarnaast heb je natuurlijk de onvermijdelijke aantrekkingskracht van Sint-Martens-Latem, dat jaarlijks in de top-10 van gemeenten met duurst verkochte huizen opduikt. Het is idyllisch gelegen langs de Leie, met de vele aanlegsteigers en een van de oudste golfclubs van de provincie. De gemeente weet ook zeer goed de lokroep van grote vastgoedprojecten te weerstaan, wat de woningprijzen aan de hogere kant houdt.”

“Andere delen van Oost-Vlaanderen kennen ook levendige steden en idyllische gemeenten met veel comfort en rust. Denk maar aan de Vlaamse Ardennen. Die regio staat er dan weer om bekend relatief goedkoop te zijn. Die evenwichtige mix zorgt voor een stabielere markt in het hogere vastgoedsegment.”