Het pastaverhaal van het Oudenaardse maatwerkbedrijf Aarova begint in 2016. Kristl De Loose was jaren aan de slag als directeur van een maatwerkbedrijf en nadien als zelfstandig consultant. Tot ze plots bijna doof werd en haar job moest opgeven. “Daar sta je dan, 52 jaar jong. Op een marktje in Italië groeide het idee om pasta te maken, met de ambitie om daarmee iets in de sociale economie te creëren. In Aarova vond ik de ideale partner”, blikt Kristl De Loose even terug.
Succesverhaal
De samenwerking werd in geen tijd een succesverhaal. “We hebben intussen met Eat@12 een eigen restaurant en onze horeca- en voedingsafdeling telt 60 mensen op een totale tewerkstelling van 375”, vertelt algemeen directeur Thierry Snauwaert. “Met Pastati leveren we op bestelling dagverse pasta en ravioli aan koks, traiteurs en cateraars. We zijn hofleverancier van de Rode Duivels. We produceren volledig Oost-Vlaamse speltpasta. De spelt groeit in Zulte, wordt gemalen in de IJzerkotmolen in Zwalm en verwerkt in Oudenaarde.”
In de herfst van 2021 stelde Aarova zijn eerste kookboek Sharing is Caring voor, met foodsharingrecepten op basis van de gerechten die in het restaurant Eat@12 worden bereid. Twee jaar later kreeg het Oudenaardse maatwerkbedrijf voor zijn pasta-afdeling Pastati een Culinary Innovator Award van Gault&Millau.
“Passie zit in ons DNA”
“Ons nieuwe kookboek Pasta is all about passion vat het DNA van Aarova-pastati perfect samen”, zegt Thierry Snauwaert. “Met Pastati creëren we met heel veel passie tewerkstelling die buiten de lijntjes van de sociale economie kleurt. We zijn dan ook heel fier om een tweede kookboek te kunnen voorstellen. We hebben van pasta ons handelsmerk gemaakt. En natuurlijk zijn we ook heel blij dat we hebben mogen samenwerken met sterrenchefs.”
Het kookboek Pasta is all about passion omvat eigen gerechten, aangevuld met recepten van de topchefs Bart Hoornaert van restaurant Vonk in Kachtem, Maarten Bouckaert van restaurant Castor in Beveren-Leie, Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed in Gent, Benoit & Bernard Dewitte van restaurant Dewitte in Kruisem en chefkok van de Rode Duivels Bartel Dewulf.
Lof van sterrenchefs
“Veel authentieker dan de mensen die Aarova tewerkstelt, vind je ze niet. Met dezelfde beroepsfierheid creëren ze goede artisanale producten”, benadrukt sterrenchef Michaël Vrijmoed. Ook sterrenchef Maarten Bouckaert heeft niets dan lof voor Aarova-Pastati: “In Castor bereiden we onze pasta altijd vers in de keuken. Maar toen ik de producten van Aarova-Pastati proefde, was ik aangenaam verrast. Dit assortiment hoort thuis in de betere delicatessen- en traiteurszaak”.