Het was één van de kleinste spelers op de Euronext Brussels met een aandelenwaarde – voor het overnamebod weliswaar – van 80 miljoen euro. En hoewel Smartphoto eigenlijk altijd mooie resultaten kon voorleggen, bleef het aandeel jaren slabakken. Haalde het in het voorjaar van 2021 nog een waarde van 34 euro, is dat de laatste jaren gezakt naar onder de 20 euro. “Te weinig”, zegt ook beursanalist Tom Simonts (KBC Securities). “Zeker voor een bedrijf dat een prima omzet draait, wel wat cash genereert en goed gemanaged wordt. Smartphoto heeft echt de omslag kunnen maken naar enerzijds digitale fotografie en anderzijds gepersonaliseerde cadeau-artikelen.”
En dat zien ook serie-ondernemers Marc Coucke en Philippe Vlerick. Zij hebben nu samen het biedingsvehikel Alyrick opgericht. Samen beschikten ze ook al over 28,85 procent van de aandelen. Twee andere aandeelhouders, Shopinvest en De Vleterbeek, hebben bovendien dinsdag hun belang van 18,24 procent verkocht aan Alyrick. Hierdoor beschikken Coucke en Vlerick ineens over 47,09 procent van het Wetterse bedrijf.
Omdat ze hiermee de drempel van 30 procent hebben overschreden, moeten ze verplicht een openbaar overnamebod uitbrengen op alle aandelen. Dat doen ze nu aan 28,5 euro per aandeel: een premie van 46,15 procent tegenover de slotkoers van 19,5 euro maandag. Analist Guy Sips van KBC Securities hanteerde tot voor kort een koersdoel van 32 euro, daar blijven de ondernemers voorlopig dus onder.

Belgisch probleem
De twee ondernemers kopen dus een winstgevend en gezond bedrijf met korting. “Eigenlijk is de zaak-Smartphoto exemplarisch voor wat er aan het gebeuren is op Euronext Brussels”, zegt Simonts. “Het bedrijf is nooit echt naar waarde geschat en zit daar een beetje te verpieteren. Het is een klein bedrijf met weinig liquiditeit. Wie aandelen koopt, moet lang wachten om er wat winst op te maken. En doordat ze weinig verhandeld worden, ben je ook niet zeker dat er een koper is als je ze weer wil verkopen. Bovendien trekt onze Belgische beurs weinig aandacht van internationale investeerders. En de Belgische investeerder heeft ook zijn zinnen op de Amerikaanse techindustrie gezet.”
En er is nog een trend die speelt, merkt Simonts. Zowel internationaal als nationaal zijn beleggers de laatste jaren vooral geïnteresseerd geraakt in ‘hangmatbeleggen’. “Iedereen heeft zijn geld rustig geparkeerd in ETF’s, goedkope trackers, die heel gedifferentieerd zijn en rustig een rendement opbouwen. Dat is begrijpelijk, maar tegelijk is er enorm veel kapitaal ingekropen. Kapitaal dat dus niet of niet meer naar de eigen Belgische bedrijven gaat. Daar is Smartphoto maar ook een handvol anderen, het slachtoffer van.”
“Het zou me niet verbazen als we de komende maanden nog dergelijke overnames zien. Het is een vicieuze cirkel, want Belgische bedrijven zien nu ook dat ze op onze beurs weinig te zoeken hebben”
Tom Simonts
“Het zou me niet verbazen als we de komende maanden nog dergelijke overnames zien”, aldus nog Simonts. “Het is een vicieuze cirkel, want Belgische bedrijven zien nu ook dat ze op onze beurs weinig te zoeken hebben en er zijn dus weinig nieuwe introducties gepland. En als ze wel denken aan een beursintroductie, zoals het Waalse technologiebedrijf Odoo bijvoorbeeld, zullen ze eerder mikken op een notering op de Nasdaq dan op Euronext Brussels.”