Nieuws Oost-Vlaanderen Marc Coucke niet langer miljardair na monsterboete van Perrigo

Marc Coucke niet langer miljardair na monsterboete van Perrigo

Marc Coucke niet langer miljardair na monsterboete van Perrigo

MERELBEKE – Marc Coucke is niet langer miljardair en zakt maar liefst 7 plaatsen in de lijst van De Rijkste Belgen. Zijn holding Alychlo incasseerde in 2020 een verlies van 249 miljoen euro. Marc Coucke moest namelijk een boete van 184,7 miljoen betalen aan de Amerikaanse farmareus Perrigo, volgend op de arbitrageprocedure rond de verkoop van Omgea Pharma. Dat dossier wordt nu eindelijk definitief afgesloten.

In augustus 2021 raakte bekend dat Coucke en durfkapitalist Waterland in het ongelijk werden gesteld in een financieel dispuut omtrent de verkoopprijs van Omega Pharma. Perrigo betaalde daarvoor eind 2014 2,5 miljard euro aan de beide toenmalige eigenaars van Omega Pharma. Over de grootte van de boete die volgde in 2021 werden geen details bekend gemaakt.

Vorige week echter publiceerde Alychlo zijn cijfers over 2020 waaruit blijkt dat Coucke en Waterland elk 185 miljoen euro betaalden aan Perrigo, samen 369 miljoen euro. Na een nieuwe berekening tuimelt Coucke van de 34ste naar de 41ste plaats in de lijst met De Rijkste Belgen. Zijn vermogen daalt van 1.084 naar 835 miljoen euro. Daarmee is hij zijn status van miljardair kwijt. 

Steun van vrienden en zakenpartners

Het dossier van Omega Pharma hing jaren als een donkere wolk boven het hoofd van Coucke. Wanneer bekend werd dat hij het niet haalde in een arbitrage procedure, werd het stil rond het dossier. Officieel mocht geen van de partijen commentaar geven op de zaak. De groepsrekening van Alychlo liet lang op zich wachten, maar brengt nu toch enige duidelijkheid. Coucke zelf reageerde slechts kort op de zaak.

“Je gaat ervan uit dat rechters recht spreken, en dit was naar hun gevoel dus een rechtvaardige uitspraak. Het weze zo. Het hele team was er de kluts van kwijt”, zei hij eind vorig jaar in de Tijd.

Op de vraag of de uitspraak hem menselijk heeft geraakt, was het antwoord: “Ja. Heel diep. Op zulke momenten zijn mijn gezin en vrienden belangrijk. Maar ook de bedrijven waarin je investeert, de banken waarmee je samenwerkt: binnen 24 uur kreeg ik berichten van iedereen, met de boodschap dat ze gingen helpen om te ‘antwoorden met de pedalen’.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Frank V. 2022-02-07 09:06:15

In nood leer je je echte vrienden pas goed kennen.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.