Schermafbeelding 2021-02-25 om 10.36.27 © Frank Eeckhout

Mattentaartenatelier keert terug naar bakermat

GERAARDSBERGEN/DEFTINGE - Peter Deneyer (52) van Mattentaartenatelier in Deftinge heeft Olav's Mattentaartenhuis in het centrum van Geraardsbergen overgenomen. Hij keert hiermee terug naar de bakermat van het Geraardsbergs gebakje. “Olav’s Mattentaartenhuis is cultureel erfgoed. Als Geraardsbergenaar kon ik dat niet verloren laten gaan”, zegt Peter. Na wat opfriswerk opent de zaak vandaag, 1 maart, zijn deuren.

De geschiedenis van Mattentaartenatelier gaat terug tot 1966, toen Peters vader Fernand Deneyer bakkerij De Lekkerbek op de hoek van de Gentsestraat in Geraardsbergen begon. Zo'n 40 jaar later, in 2007, verhuisde de bakkerij naar Deftinge, deelgemeente van Lierde. "We kochten het pand in de Geraardsbergsestraat in Deftinge om er onze zaak uit te breiden. Vanaf dat moment lag de focus vooral op de mattentaart", vertelt Peter.

Inmiddels ging ook zoon Sebbe (19) aks derde generatie Deneyer in het bedrijf aan de slag. "De mattentaart werd mij als het ware met de paplepel meegegeven. Mijn mama Nadine houdt zich vooral bezig met de bakkerswinkel, terwijl papa en ik aan het werk zijn in het atelier", zegt Sebbe. "Onder de naam Mattentaartenatelier is onze zaak gekend tot ver buiten Geraardsbergen. Toeristen komen speciaal naar onze winkel om de lekkernij te kopen.”

Cultureel erfgoed

Peter Deneyer neemt nu Olav's Mattentaartenhuis in de Brugstraat in Geraardsbergen over. Hiermee opent Mattentaartenatelier opnieuw een winkel in het centrum van de mattentaartenstad. “Sinds 1984 leverden wij mattentaarten aan Olav’s Mattentaartenhuis. Dat deden we tot Ewoud vorig jaar zijn zaak stopzette. Als geboren Geraardsbergenaar vond ik het jammer dat een zaak, die bijdraagt tot het bijna cultureel erfgoed van Geraardsbergen, uit het straatbeeld zou verdwijnen. Toen we de kans kregen om het pand te kopen, hebben we geen seconde getwijfeld. Om aan de huidige voorschriften te voldoen, had het pand wel wat opfriswerk nodig. Vandaag openen we voor het eerst de deuren”, glundert Peter.

 

© Frank Eeckhout

Streekproducten

Een feestelijke opening zit er voorlopig niet in. Daarvoor is het coronavirus nog te veel aanwezig. “Dat plannen we ergens in of na de zomer. Maar we verwennen onze klanten wel met tal van acties.”

De nieuwe zaak biedt naast mattentaarten ook een mooie waaier aan brood en drooggebak aan. Daarnaast verkopen ze ook streekproducten. Peter roept fabrikanten van streekproducten dan ook graag op om hen te contacteren voor een eventuele samenwerking.

Bron: Frank Eeckhout – Het Laatste Nieuws