Nieuws Oost-Vlaanderen Medewerker-aandeelhouderschap in de lift: EASI koploper in België

Medewerker-aandeelhouderschap in de lift: EASI koploper in België

Medewerker-aandeelhouderschap in de lift: EASI koploper in België

GENT – IT-bedrijf EASI verwelkomt 51 nieuwe aandeelhouders. Vandaag werken bij EASI 308 medewerkers, waarvan er 105 aandeelhouder zijn. Dat wil zeggen dat 34% ofwel 1 op de 3 personeelsleden bij EASI partner is van het bedrijf. Een indrukwekkend aantal, zeker vergeleken met de enige twee Belgische beursgenoteerde bedrijven waarvan we over officiële cijfers beschikken rond medewerkers-aandeelhouderschap. Zo heeft bij Colruyt 15 % van het personeel aandelen in handen, bij AB Inbev gaat het slechts over 1,4 %.

Geert Janssens, hoofdeconoom bij Etion en autoriteit op vlak van medewerkers-aandeelhoudersschap verklaart het succes van EASI. “Het model van medewerkers-aandeelhouderschap zoals bij EASI bevat alle noodzakelijke facetten om van participatief ondernemen een succes te maken. Vanzelfsprekend is er de gedeelde eigendom via het aandeelhouderschap, weliswaar aangevuld met een jaarlijkse collectieve bonus voor alle medewerkers. Vervolgens zijn er gedeelde waarden en een gemeenschappelijke cultuur die medewerkers in staat stellen om hun persoonlijke doelen te laten connecteren met die van de onderneming. Tenslotte is er het element efficiëntie: bij EASI weten medewerkers hoe ze doelen kunnen bereiken. Doordat het groepsbelang steeds voorrang heeft op het individueel belang slaagt men er ook doorgaans heel goed in om die effectief te bereiken.”

Stichter wordt minderheidsaandeelhouder

In totaal zal oprichter Salvatore Curaba 20% van zijn aandelen verkopen. Hij behoudt nog steeds 41% van de aandelen, maar hij wordt hierdoor wel minderheidsaandeelhouder. “Delen zit als waarde zodanig in het DNA van EASI ingebakken dat het een rechtstreekse oorzaak is van ons succes”, zegt CEO Thomas Van Eeckhout.

“Salvatore Curaba die EASI mee heeft opgericht, is begonnen met het verkopen van zijn aandelen in 2011. Het bleek dé stap te zijn die ons vleugels gaf. Hij leerde iedereen om te vertrouwen in anderen en om ook de macht te delen. Vandaag merken we van die beslissing alleen maar de voordelen. Het aandeelhouderschap zorgt niet alleen voor stabiliteit en continuïteit in ons bedrijf. Het motiveert ons allemaal om te groeien. Het bedrijf presteert beter én het model stelt ons in staat om de winst te delen met onze medewerkers. Het is dan ook logisch dat het bedrijf niet toebehoort aan één sleutelfiguur en dat ons succes niet afhangt van individuen.”

 

Future-proof model

Het aandeelhoudersmodel bij EASI, laat het bedrijf toe om op een duurzame en winstgevende manier te groeien. “Elke aandeelhouder is een nieuwe locomotief die onze groei vooruit stuwt, maar vooral ook een medewerker die de kans krijgt om zijn of haar dromen te realiseren. Met een turnoverpercentage van 3% en met slechts 1% absenteïsme, merken we dat ons model stabiliteit biedt voor zowel onze medewerkers als onze klanten.”

Medewerker-aandeelhouderschap zit in de lift. “We merken dat de belangstelling voor ons model groeit”, zegt CEO Thomas Van Eeckhout. “Dit medewerkers-aandeelhoudersmodel kan bovendien helpen vermijden dat techbedrijven systematisch verkocht worden aan grote internationale spelers.”

EASI is ervan overtuigd dat dit het model van de toekomst is en dat het ook andere bedrijven op zoek naar duurzame groei, kan helpen. Jongeren zijn vandaag ook niet meer op zoek naar een gewone baan. Zij willen deel uitmaken van een avontuur. Mede-eigenaar worden van een succesvol, groeiend bedrijf geeft hen dat perspectief en het stelt EASI in staat om zich te wapenen in de strijd om talent.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.