Nieuws Oost-Vlaanderen MeetDistrict reageert op nieuws rond clusterbesmettingen op kantoren: “Controleer de ventilatiesystemen in plaats van de werknemers”

MeetDistrict reageert op nieuws rond clusterbesmettingen op kantoren: “Controleer de ventilatiesystemen in plaats van de werknemers”

MeetDistrict reageert op nieuws rond clusterbesmettingen op kantoren: “Controleer de ventilatiesystemen in plaats van de werknemers”

GENT – Uit recente cijfers blijkt dat 40 procent van de coronabesmettingen op het werk plaatsvindt en net daarom hamert de overheid op het verplichte thuiswerk. Volgens MeetDistrict – specialist in multi-use kantoren – is het thuiswerk echter enkel een oplossing op korte termijn en moet er nu al naar de next step gekeken worden: controles uitvoeren op de ventilatiesystemen in de kantoorgebouwen om ervoor te zorgen dat we straks terug in een veilige werkomgeving aan de slag kunnen.

“Wij kregen sinds de start van de flitscontroles al zes keer een controleur over de vloer en we merkten al snel dat deze mensen zeker de boeman niet willen spelen, maar dat zij er net zijn om te helpen en te adviseren. Zo controleren zij of je een attest hebt om op kantoor te mogen werken en of er bijvoorbeeld voldoende stoelen zijn weggehaald om de anderhalve meter regel te respecteren tijdens vergaderingen. Maar eigenlijk zijn dat maar minimale oplossingen voor een groter probleem”, aldus Geoffroy Speybrouck, Manager MeetDistrict.

Controleer de ventilatiesystemen

Sinds januari 2020 is er een nieuwe arbeidsreglementering – de zogenaamde ARAB 2020 – in voege waaraan veel kantoorgebouwen nog niet voldoen. Volgens de Belgische expert in kantoorgebouwen is het dan ook hoog tijd om het probleem op een andere manier aan te pakken. Zo hebben ze een oplossing voor de vele kantoren die niet aan de huidige normeringen voldoen: de huidige ventilatiesystemen in kantoorgebouwen controleren en sancties uitdelen waar nodig, zodat er op korte termijn in een gezonde werkomgeving kan gewerkt worden. De controleurs zouden hun taak bijgevolg anders moeten gaan invullen.

“In plaats van alleen controles uit te voeren op het al dan niet respecteren van thuiswerk, moeten er volgens ons controles uitgevoerd worden op CO²-metingen in gebouwen”, vervolgt Geoffroy Speybrouck. “Want niet elk bedrijf of elke kantoorruimte moet over dezelfde kam geschoren worden. Sommige werkomgevingen zijn wel degelijk veilig, ook in deze huidige coronatijden. Sinds januari 2020, nog voor de huidige pandemie, werd bepaald dat er 40m³ verse lucht per uur per persoon moet voorzien worden in een kantoorruimte. Precies daar ligt de oplossing.”

Reageer op dit bericht

Sector
  Onderneming

  Gerelateerde berichten

  Sector
   Onderneming
   Gemeente

   Veel gelezen in deze regio

   Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

   Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.