Afbeelding8 Nicky en Michael zijn er klaar voor. Foto jlg

Michael Behiels heropent de deuren van “oudste café van Vlaanderen”

GERAARDSBERGEN - Vanaf vrijdag 7 oktober staat Michael Behiels (40) achter de tapkranen van café De Presse. Voor Bicky, zoals de vrienden hem noemen, die voorheen werkte bij Colruyt, zijn het de eerste stappen in de horeca. Hij wordt de uitbater van een taverne met naam en faam want al tijdens de middeleeuwen zou er bier geschonken zijn op die locatie.

Of De Presse het oudste café van Vlaanderen is, dat is voer voor historici. Wel staat vast dat in 1459 de gevel van het etablissement diende als eerste standplaats voor het nagelnieuwe beeldje van Manneken-Pis. Het pand heette toen nog De Ghulden Cop.

Voor liefhebbers van bier en authenticiteit is De Presse in elk geval al heel lang een bruisende thuishaven. Een gezellige bruine kroeg waar Geraardsbergenaars en passanten zich graag laven aan bier en sterke verhalen.

Voortaan zal Michael er dus de klanten in de watten leggen. Een ferme carrièreswitch, want hij geeft een vaste baan op als aankoopondersteuner bij Colruyt.

“Ik heb eigenlijk niet getwijfeld om deze stap te zetten. Ik speelde al een tijdje met het idee om een café te beginnen en dan nog liefst op de Markt. Toen De Presse vrij kwam, kon ik eindelijk mijn droom realiseren. Ik ken de zaak overigens, ik kwam er af en toe wel eens een pintje drinken.”

Volledig gerenoveerd

Echtgenote Nicky Wicheler (42) steunt de keuze van haar man. “De Presse heeft uitstraling, met aan de wanden de vele verwijzingen naar vroegere tijden zoals het kaatsen op de Markt”, meent Michael. “Het is een bruin café maar wel volledig gerenoveerd. Het heeft een tijdje leeg gestaan, wij hebben er intussen veel energie ingestopt om de zaak weer bedrijfsklaar te maken. Er komen ook twee dartsborden achteraan de gelagzaal.”

Vanaf vrijdag 7 oktober zijn de klanten welkom in het café dat voortaan De Presse – bij Bicky zal heten. De start van een ongetwijfeld bruisend driedaags openingsweekend.

“We gaan overigens zorgen voor een maandelijkse activiteit om wat leven in de brouwerij te brengen. We willen vooral een heel breed publiek lokken en tevens focussen op de vele evenementen op de Markt.”

Of de energiecrisis Michael als startende ondernemer geen kopzorgen bezorgt? “Ik bekijk het eigenlijk positief: we zitten al op een dieptepunt, ik vertrouw erop dat het stilaan weer beter wordt.”