Het Talentcenter maakt deel uit van een Vlaams netwerk van zeven centra, verspreid over alle provincies. In totaal bezochten al meer dan 12.000 leerlingen uit 270 scholen een Talentcenter. De vraag is groter dan het aanbod, waardoor sommige centra inmiddels met wachtlijsten kampen.
In het Talentcenter krijgen leerlingen een reeks theoretische en praktische tests, waaronder een VR-spel voor ruimtelijk inzicht, motorische opdrachten, motivatietests en cognitieve oefeningen in taal en rekenen. Op basis daarvan ontvangen ze een gepersonaliseerd talentenrapport, dat aangeeft welke studierichtingen aansluiten bij hun interesses en capaciteiten.
Volgens Hilde Schuddinck, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen, toont de grote interesse aan dat er een duidelijke nood is aan ondersteuning bij het maken van studiekeuzes. “De Talentcenterwerking in onze Voka Box in Gent zit nu al voor 90% vol voor het schooljaar 2025-2026,” aldus Schuddinck.

Een opvallende vaststelling uit de eerste resultaten is dat meisjes even goed scoren op STEM-competenties als jongens, hoewel ze zich daar minder bewust van lijken. Dat wijst volgens Voka op het belang van objectieve, onderbouwde begeleiding bij studiekeuzes, los van stereotypes.
De werking van de Talentcenters is wetenschappelijk onderbouwd in samenwerking met de Universiteit Gent. Ze worden gefinancierd door Voka, met ondersteuning van de Vlaamse overheid en de Europese Unie.
Elk jaar veranderen in Vlaanderen meer dan 18.000 leerlingen van studierichting, vaak omdat de oorspronkelijke keuze niet goed bleek aan te sluiten bij hun talenten of interesses. Het Talentcenter wil bijdragen aan een positieve en duurzame studiekeuze, waarbij ook technische en beroepsgerichte richtingen volwaardig in beeld komen.