Nieuws Oost-Vlaanderen Moeder en dochter maken uniek kinderboek over écht kattengedrag

Moeder en dochter maken uniek kinderboek over écht kattengedrag

Moeder en dochter maken uniek kinderboek over écht kattengedrag

GENT – De ervaren kattengedragstherapeute Joline De Jaegher sloeg de handen in elkaar met haar mama, een creatieve boekenjuf, en samen brachten ze ‘Snor’ tot leven, een prentenboek over katten voor kinderen vanaf 6 jaar. Het eerste deel bestaat uit een leuk kinderverhaal met beeldrijke illustraties. We volgen een dag uit het leven van Snor, een Heilige Birmaan met heel wat kattenkwaad op z’n kerfstok. In het tweede deel nemen de auteurs op een luchtige manier de basics van kattengedrag onder de kinderloep. De wetenschappelijke insteek is een absolute primeur in het Nederlandstalige kinderboek.

Joline De Jaegher (34) heeft meer dan tien jaar ervaring als kattengedragstherapeute. Ze is opgeleid als dierenverzorgster/dierenartsassistente en volgde ook het postgraduaat Toegepast Dierengedrag. In Nederland schoolde ze zich bij tot kat- en vachtvriendelijk trimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op, een gedragscentrum voor katten. Hier kan je terecht voor stressvrije vakantieopvang, gedragstherapie, kattenmeubelen op maat en vachtverzorging.

Joline is een van de pioniers in Vlaanderen die baasjes helpen om de noden van de huiskat beter te begrijpen. Ondertussen heeft ze al honderden katten en baasjes kunnen helpen met een betere relatie, een ontspannen vakantie of een mooie pels. Met het boek ‘Snor’ waagt ze zich voor het eerst aan een heel andere uitdaging.

“Ik heb dit boek geschreven voor mijn kinderen omdat ik het miste in het klassieke aanbod van kinderboeken over katten”, zegt co-auteur Joline De Jaegher. Wanneer Joline voorlas uit de leukste kattenboeken, vroegen haar dochtertjes voortdurend ‘waarom katten zus of zo zijn’. Ze kreeg het moeilijk uitgelegd omdat onze huiskat in het klassieke kinderboek veel menselijke trekjes vertoont. Zo ontstond het idee om zelf een prentenverhaal te maken, samen met haar mama Miche Impens, die al jaren thuis was in de wereld van kinderboeken. Miche is kort na het uitbrengen van Snor overleden na een slepende ziekte.

Samen met en ter nagedachtenis van mama

Miche Impens werkte 27 jaar met hart en ziel in het bijzonder onderwijs. In een pilootklas van het IVIO in Gent/Oostakker installeerde ze een projectmatige aanpak volgens de Freinetprincipes bij een groep kinderen die schoolmoe waren geworden. In diezelfde school werkte ze ook vijf jaar als bibliotheekjuf en combineerde ze muzische vakken met interactief voorlezen. Vanaf 2011 deelde ze haar liefde voor boeken en kinderen in een uniek project op zelfstandige basis: ‘Minne-Muze-Miche’. Hierin brachten Miche en haar levensechte boekenworm-knuffel boeken tot leven tijdens pedagogisch verantwoorde en leesbevorderende evenementen voor kinderen en volwassenen. Toen al focuste Miche graag op kattenverhalen.

Door veel voor te lezen aan kinderen ging ze steeds beter begrijpen wat kinderen boeit en hoe je hen enthousiast kan maken. Ze leerde hoe je als voorlezer een groep kinderen van begin tot eind aan je lippen kan laten hangen en aan welke eisen een goed voorleesboek voldoet. Het was haar laatste passie om samen met haar dochter Joline mee te schrijven aan de verhalenreeks ‘Snor’, vanuit hun beider knowhow. Zo wilde ze de liefde voor kinderen en katten doorgeven.

Snorrologie: binnenkort een vak in de basisschool?

“Het lager onderwijs mag best wat meer aandacht besteden aan de noden van onze huiskat, en bij uitbreiding van alle andere huisdieren”, vindt Joline De Jaegher. Vanuit haar praktijk weet de ervaren kattengedragstherapeute maar al te goed dat een gebrekkige kennis en vooroordelen aan de basis liggen van heel wat gedragsproblemen. “Je moet kinderen van jongs af aan bewust maken”, benadrukt ze. Daarom dat Miche ook aan een unieke handleiding werkte om met het boek ‘Snor’ op een creatieve manier te werken in de klas.

De auteurs schotelden ‘Snor’ alvast voor aan een proefpanel en de reacties waren verrassend. “De kids waren meteen mee, maar ook de volwassenen hadden ‘aha-momenten’, zegt Joline De Jaegher. “Snor is een leuke brok leesplezier voor kinderen én volwassen met leerrijke info over een fascinerend dier dat z’n plekje veroverd heeft in onze huiskamer.”

Meer informatie over het boek en bestellen doe je hier: https://chatogand.be/snordekat/snor-de-kat

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.