Foto: TV Oost Foto: TV Oost

Na 70 meldingen van oplichting met zonnepanelen: omstreden bouwbedrijf failliet verklaard door rechtbank

Bouwgroep De Winter, het omstreden zonnepanelenbedrijf uit Merelbeke is dinsdag failliet verklaard. Dat heeft de Gentse ondernemingsrechtbank beslist. Een curator is aangesteld om het faillissement verder af te handelen. Gedupeerden kunnen aangifte van schuldvordering doen.

Bouwgroep De Winter uit Merelbeke ligt al dagen onder vuur door mogelijke oplichting met zonnepanelen. Meerdere families sloten een overeenkomst om zonnepanelen te laten leggen met het bedrijf en betaalden daarbij duizenden euro’s aan voorschotten, maar hun daken blijven echter leeg. Een zeventigtal gedupeerden uit Oost- en West-Vlaanderen hebben zich ondertussen gemeld.

Curator

Het parket van Oost-Vlaanderen dagvaardde het bouwbedrijf deze week in faillissement voor de ondernemingsrechtbank in Gent. Het parket eiste dat het bedrijf de boeken neerlegde. De partijen werden dinsdag op zitting ook gehoord. De bestuurder van het bouwbedrijf deed een dag voor zitting uiteindelijk ook aangifte van faillissement en verzette zich niet langer tegen de procedure.

Dinsdag werd Bouwgroep De Winter uit Merelbeke door de Gentse ondernemingsrechtbank failliet verklaard. Dat bevestigt de persrechter. Een curator werd door de rechtbank aangesteld om het faillissement vlot te doen verlopen. “De curator heeft nu het beheer over de middelen van het bedrijf. Aangifte van schuldvorderingen kunnen nu bij hem gedaan worden”, duidt de persrechter.

Onderzoek

Uit het vonnis over het faillissement blijkt dat sinds september zes verstekvonnissen werden uitgesproken tegen de zaakvoerder van het bedrijf voor een totaal bedrag van 45.864,57 euro. Daarnaast werden drie beslagen gelegd: twee door de FOD Financiën voor 29.188,26 euro en één voor 4.421,63 euro. Daarnaast nog één voor 1.603,89 euro door een andere partij.

Het Oost-Vlaams parket startte ook een onderzoek naar mogelijke oplichting met zonnepanelen door het Merelbeekse bedrijf. “Het onderzoek loopt”, klinkt het daar. Of de gedupeerden nog hun geld zullen terugzien, zal later nog moeten blijken. De advocaat die een aantal gedupeerden bijstaat, organiseert donderdag een infosessie over de mogelijkheden die ze hebben in het dossier.