8be2cfc6-3557-11ea-b114-85f2fe7d6ce6_web_scale_0.2017889_0.2017889__

Nadine rolt na 36 jaar haar klassieke tapijten op

GENT - Nadine Engels (61) stopt na 36 jaar met de verkoop van klassieke tapijten. Haar zaak Kelim in de Kraanlei, vlakbij het Gravensteen, is als het ware een monument in Gent. Nadine heeft nog ongeveer honderd tapijten in voorraad. “De uitverkoop duurt tot eind februari, dan loopt het huurcontract af.”

Het begon met één tapijt, ongeveer veertig jaar geleden. Nadines echtgenoot Herman Vermeulen kocht in Turkije een kelimtapijt. Terug in Gent waren er meteen vijf mensen die het wilden overkopen. “Mijn man zei toen: Ik koop er vijf en ik zie wel wat er gebeurt”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad. Het was het begin van een business die iets later een winkel in de Kraanlei werd. “Vijftien jaar geleden is Herman overleden”, zegt Engels. “Maar ik kon zijn levenswerk niet zomaar uitwissen, dus deed ik voort. In de week deed ik mijn gewone job, in het weekend stond ik in de winkel.”

Maar nu trekt ze toch de stekker uit een van de klassiekers van Gent. “Ons huurcontract is ten einde”, zegt ze. “Het was stoppen of een nieuwe oplossing zoeken. Ik heb beslist dat het genoeg is.”

Uit de mode

“De goeie tijden voor onze sector zijn voorbij. Wij verkopen klassieke stukken: sommige tapijten hier zijn honderd jaar oud. Die kosten ook wat: tussen de 1.000 en 5.000 euro. Mensen betalen zo’n bedrag niet graag meer. En klassieke tapijten zijn een beetje uit de mode. Mensen houden tegenwoordig van parket, en van een sober tapijt uit de Ikea.”

Toch gelooft Nadine Engels nog in haar kelims. “Ooit zullen ze weer hip zijn. Ze zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een akoestische functie in een huis. Maar ik ga niet op de revival wachten.”

Circulatieplan niet de boosdoener

Veel handelaars die stoppen, wijzen naar het circulatieplan. “Dat heeft de zaken niet makkelijker gemaakt, ook niet voor ons”, zegt ze. “Vroeger was het makkelijk: mensen kochten een tapijt, parkeerden voor de deur en staken het tapijt in de auto. Nu gaat dat niet meer. Maar het circulatieplan heeft mijn beslissing niet beïnvloed. Wij verkopen geen onderbroeken of pralines. Iemand die een tapijt koopt, doet dat bewust, komt er speciaal voor naar de winkel. Het zou niet eerlijk zijn om naar het plan te wijzen.”

Nog tot eind februari houdt Nadine uitverkoop in haar winkel.

BRON: Jan Claeys - Het Nieuwsblad, Foto's: FVV