Nieuws Oost-Vlaanderen Negen kandidaten voor overname e5 Mode, waaronder huidige eigenaar

Negen kandidaten voor overname e5 Mode, waaronder huidige eigenaar

Negen kandidaten voor overname e5 Mode, waaronder huidige eigenaar

SINT-NIKLAAS – Er hebben zich negen kandidaten gemeld om het Sint-Niklase kledingbedrijf e5 Mode over te nemen. De namen werden nog niet bekend gemaakt. Toch lekte al uit dat onder andere JBC en ZEB een gooi zouden doen naar de winkelketen. Opvallend is dat ook huidig eigenaar Frédéric Helderweirt in de lijst opduikt. De vraag rijst of hij een verdoken herstructurering wil doorvoeren.

Kledingketen e5 Mode geniet sinds 24 november gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers, en dit tot eind januari. Eerder dit jaar maakte het bedrijf, dat al jaren verlies maakt, nochtans een doorstart. Helaas zorgde de coronacrisis en de verplichte sluiting van de 55 winkels opnieuw voor problemen.

De rechtbank stelde drie mandatarissen aan die op zoek gingen naar kopers voor de leerbare onderdelen van de keten. Maar liefst negen gegadigden melden zich, zo vertelt mandataris Jozef Dauwe aan De Tijd. “Het zijn allemaal winkelbedrijven, maar namen kan ik niet bekendmaken. Ze hebben tot 4 januari om de boekhouding in te kijken en een bod uit te brengen.”

Verdoken herstructurering?

Eén van de kandidaat-overnemers raakte wel al bekend: huidig eigenaar Frédéric Helderweirt. Dat is best opvallend, gezien hij zelf sinds april op zoek is naar een overnemer voor zijn bedrijf. “Ik heb mezelf kandidaat gesteld omdat ik alle opties wil openhouden”, zegt Helderweirt. “Ik weet nog niet of ik daadwerkelijk een bod zal uitbrengen.”

De vraag rijst of Helderweirt een verdoken herstructurering wil doorvoeren. Als hij een bod uitbrengt op de meest winstgevende winkels, kan hij zonder herstructureringskosten van de verlieslatende winkels verlost zijn. Zelf beweert Helderweirt deze intenties niet te hebben.

 

Merknaam

Helderweirt is trouwens ook eigenaar van de merknaam E5 Mode. Die bracht hij sinds hij de keten overnam onder in zijn persoonlijke vennootschap Feniks Holding. De overnameprocedure is alleen van toepassing op de NV’s E5 Mode en ECG, dat de kleding ontwerpt en bestelt bij producenten.

De topman beloofde ook de merknaam te koop aan te bieden aan kandidaat-overnemers. Doet hij dit niet, dan kunnen de andere kandidaten alleen huurcontracten voor winkels, de kleding en het personeel overnemen. Ze moeten de winkels dan een andere naam geven of ze onder licentie uitbaten als E5 Mode.

Andere geïnteresseerden

Intussen achterhaalde Business AM dat ook de Belgische modeketens JBC en ZEB kandidaat zouden zijn om e5 Mode en zijn 480 medewerkers al dan niet gedeeltelijk over te nemen. De betrokken bedrijven wilden dat niet bevestigen. Familiebedrijf JBC nam recent nog CKS over van de failliete modegroep FNG.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.