Nieuw boek brengt leidinggeven terug tot toepasbare essentie

0001ldgzow

Op donderdag 15 januari wordt in Gent het boek “Leidinggeven zonder omwegen” voorgesteld, geschreven door Joan De Winne en Hilde Clement. Joan De Winne verwierf nationale bekendheid als hoofd van het identificatieteam en “rijkswachter met de pet” ten tijde van de zaak Dutroux en is, sinds hij "commissaris op rust" is, samen met systemisch en contextueel therapeute Hilde Clement, de drijvende kracht achter Vision4Dynamics, een centrum voor leiderschapsontwikkeling, dat gevestigd is in Diksmuide, maar ook voor diverse Oost-Vlaamse organisaties werkt.

Ze schreven het boek naar eigen zeggen vanuit hun vaststellingen in de praktijk dat veel leidinggevenden ondanks de beste bedoelingen vaak op hun eigen grenzen botsen en er niet in slagen de vele theorieën die in tientallen boeken over leiderschap in de schijnwerper worden geplaatst, ook in de praktijk toe te passen.

“Leidinggeven is geen sinecure. Leidinggevenden – en naarmate projectwerk toeneemt, komen eigenlijk steeds meer mensen op een gegeven ogenblik in die rol terecht - moeten immers niet alleen aan hun teamleden duidelijk maken wat het takenpakket inhoudt”, zegt Joan De Winne, “maar hen ook coördineren, ondersteunen en vooral zin geven om samen doelstellingen te bereiken. En dit alles terwijl ze zelf meestal ook nog eens verantwoording moeten afleggen aan een eigen hiërarchische overste.”

De auteurs vonden daarom dat er nood was aan een praktisch boek met concrete tips over hoe leidinggevenden plezier kunnen beleven aan het invullen van hun rol en hoe ze de motivatie van hun medewerkers kunnen aanscherpen zonder dadelijk als een boeman te worden gezien.

Bij de aankondiging van de boekvoorstelling postten Joan De Winne en Hilde Clement ook de lovende commentaar van enkele proeflezers. Mieke Van Hecke, de gewezen directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs noemt het boek de neerslag van het jarenlang ondersteunende vorming bieden aan zoekende leidinggevenden. En Koen Marichal van The Future Leadership Initiative van de Antwerp Management School zegt dat het boek leidinggeven ontdoet van zijn magische parfum en terugbrengt tot de toepasbare essentie ervan, rekening houdend met de moeilijkheden die daarbij onvermijdelijk opduiken.