gent-local

Nieuw Gents stadsbestuur wil positie als scale-up stad verankeren

GENT - Als scale-up hoofdstad van België moet Gent meer dan ooit inzetten op een geïntegreerd innovatiebeleid, internationale samenwerking en promotie, en de interactie tussen startups, investeerders en corporates. Dat blijkt uit een nieuw trendrapport van Startups.be / Scale-Ups.eu dat vorige week gelanceerd werd tijdens de eerste editie van The Big Score in de Gentse Ghelamco Arena.

Drieëndertig procent van de startups in Gent kan als scale-up gekwalificeerd worden, een opvallend groot aantal. De Arteveldestad heeft met Combell ook een heuse unicorn onder de rangen en 8 van de 50 snelst groeiende Belgische technologiebedrijven zijn in Gent gevestigd. De significante toename van grote financieringsrondes in vergelijking met de voorgaande jaren, onderlijnt daarenboven de toenemende maturiteit van de Gentse scale-ups.

Toch bleek het de voorbije jaren lastig om Gent buiten de landsgrenzen op de kaart te zetten als tech en startup hotspot, om internationaal toptalent aan te trekken en om gevestigde buitenlandse high tech bedrijven naar de stad te lokken.

Nieuw trendrapport

Omdat het nieuwe Gentse stadsbestuur haar positie als scale-up stad wil verankeren, werd er in samenwerking met Startups.be/Scale-Ups.eu een nieuw trendrapport opgesteld waarin er enkele concrete richtlijnen geformuleerd worden om het start-up en scale-up beleid verder te versterken en op te schalen.

Uit het rapport blijkt dat de stad verder moet inzetten op het uitbouwen van de sterkhouders Health & Care, BioTech, MarTech en Cleantech, en met uitbreiding Enterprise Software-oplossingen. "Hierbij is het belangrijk om de bestaande communities internationaal uit te bouwen door internationale promotie, het aantrekken van internationaal kapitaal en het ondersteunen van samenwerking met internationale gevestigde waarden", klinkt het. Daarnaast willen ze zorgen voor een catalysator aan de vraagzijde, waardoor nieuwe innovatieve concepten sneller een afnemer vinden. De stad wil dit bijvoorbeeld doen door relevante partijen bij elkaar te brengen in de toekomstige tech hub van Gent, het Wintercircus.

Om een ecosysteem verder te laten opschalen zijn ook interacties tussen verschillende actoren noodzakelijk. Het rapport raadt aan om samenwerking, matchmaking en community building tussen bedrijven aan te sporen aan de hand van evenementen, zoals The Big Score. Ten slotte is het belangrijk om de internationale uitstraling van Gent te versterken door het aantrekken van gespecialiseerde tech conferences rond specifieke topics, of door Gent actief te promoten als prime location voor B2B-events. Ook het uitbouwen van een expat community, onder meer door internationale scholen naar de regio te halen, kan helpen.

Budget vrijgemaakt

“Van Gent dé technologiestad van Europa maken, dat is onze ambitie”, aldus schepen van Economie en Digitalisering, Sofie Bracke. “Daarom trekken we 33 miljoen extra uit voor digitaliseringsprojecten. Daarnaast voorzien we ook in een hefboomfonds van 4,4 miljoen euro voor onze Gentse economie van de toekomst. Op die manier zetten we onze ambitie kracht bij.”