Nieuws Oost-Vlaanderen Nieuwe windmolen in de haven helpt Gentenaars renoveren

Nieuwe windmolen in de haven helpt Gentenaars renoveren

Foto Marc Herremans

Nieuwe windmolen in de haven helpt Gentenaars renoveren

GENT – Op de terreinen van chemiebedrijf Gadot in de Gentse haven is vrijdag een 180 meter hoge windturbine ingehuldigd. Ook de stad Gent investeerde in het project en laat de winst terugvloeien naar de inwoners.

De nieuwe windmolen op de site van Gadot is eigendom van energieproducent Luminus en de gemeentelijke holding Zefier. De opbrengst van de stad vloeit naar een klimaatfonds, dat voorziet in energieleningen voor alle Gentenaars die hun woning willen renoveren.

Het gaat om een windturbine met een rotordiameter van 138 meter, goed voor een capaciteit van 4,2 MW. Dat is elk jaar een productie van 10.000 MWh groene energie, of het jaarlijks verbruik van ongeveer 2.900 gezinnen. De investering bedroeg 2,9 miljoen euro, maar zal zichzelf terugbetalen op een termijn van 25 jaar.

“We verwachten een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 35.000 euro”, zegt schepen van intercommunales en financiële participatie Sami Souguir (Open VLD).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.