Nieuws Oost-Vlaanderen Nieuwe windturbine langs E17 in Laarne volledig opgebouwd

Nieuwe windturbine langs E17 in Laarne volledig opgebouwd

Nieuwe windturbine langs E17 in Laarne volledig opgebouwd

HARELBEKE/LAARNE – De voorbije week is de nieuwe windturbine van Aspiravi langs de E17 in Laarne volledig opgebouwd. Door de gunstige weersomstandigheden is de opbouw zeer vlot verlopen en werd de bovenbouw van de windturbine in iets minder dan een week gerealiseerd. De ingebruikname van de nieuwe windturbine is na de zomer voorzien. Omwonenden kunnen mee investeren in en genieten van de opbrengsten van windenergie via de aankoop van aandelen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv.

Aspiravi nv bouwt een nieuwe windturbine langs de autosnelweg E17 op grondgebied van de gemeente Laarne. De voorbereidende civiele werken en de funderingswerken werden de voorbije maanden uitgevoerd. Ook de 24 betonnen delen van de mast werden in april reeds geleverd en opgebouwd. Ze hebben samen een hoogte van 96 meter. Nadat de andere grote onderdelen op de werf waren geleverd, werd vorige week dan gestart met de opbouw van de bovenbouw van de windturbine.

Door de erg gunstige weersomstandigheden verliep de opbouw zeer vlot. Eerst werden de 2 stalen torendelen op de betonnen mast geplaatst om vervolgens het machinehuis op de toren te monteren. Dinsdag werden vervolgens de rotor en de hub gelift en geïnstalleerd. In het 2de deel van de week werden tot slot de 3 wieken, met een lengte van 61 meter, gehesen en gemonteerd. Aspiravi nv bouwt in Laarne een windturbine van het type Enercon E126 met een as-hoogte van 135 meter. Indien alles volgens planning verloopt is de indienstname van de windturbine na de zomer voorzien.

Klimaatdoelstellingen

Met het windenergieproject in Laarne, draagt Aspiravi bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld werden. De windturbine zal een CO2-uitstoot van 4.600 ton per jaar vermijden en groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 2.900 gezinnen.

Omwonenden participeren en genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv zal de omwonenden in Laarne actief informeren over de mogelijkheid om mee te investeren. Aspiravi Samen cv telt vandaag bijna 3.500 burger-coöperanten, die samen reeds meer dan 9,5 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. Dit jaar werd een dividend van 3% uitgekeerd aan de coöperanten op hun investering in groene energie. Deelbewijzen kosten €125/stuk en men kan er maximaal 26 per persoon aankopen. Dit kan heel eenvoudig via het inschrijvingsformulier op de website, waar ook de informatienota met vermelding van alle risico’s te vinden is. www.aspiravi-samen.be.

Aankoop van voordelige groene stroom door coöperanten

Coöperanten van Aspiravi Samen cv kunnen ook aan een voordelig tarief, lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen of hun via zonnepanelen opgewekte stroom verkopen via Aspiravi Energy. Het aanbod van Aspiravi Energy is uniek want elke klant steunt automatisch ook een sociaal doel. Per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.