INMEMORIAM_SQUARE2__©visualbyPhazeOne

Nightlife sector al 365 nachten dicht: nachtclubs en Horecacel trekken aan alarmbel

Op 13 maart 2021 is de nightlife sector '365 nachten eenzaam'. Met deze quote lanceert Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen een bewustwordingscampagne om deze sector in de kijker te zetten. Ook de clubs zelf lanceren een actie en roepen iedereen op om een 'herdenkingsmoment' te houden en een kaarsje te branden of bloemen neer te leggen. "Deze ondernemers hebben in het afgelopen jaar nog geen dag de deuren kunnen openen en zien ook hun hoop op een heropening voor de zomer slinken", klinkt het.

Op zaterdag 13 maart zal het dag op dag, of beter nacht op nacht, 1 jaar geleden zijn dat België in lockdown ging. De eerste sector die toen ook de deuren moest sluiten was de horeca. Een groot deel van deze horecaondernemingen konden op 8 juni 2020 terug de deuren openen en kregen de kans om tijdens de drukke zomermaanden hun horecazaak uit te baten. Een kleiner deel had minder geluk, en heeft sinds die 13 maart de deuren verplicht gesloten gehouden. Wat initieel om enkele weken zou gaan, is intussen al een jaar geworden. 365 nachten dicht, 365 nachten eenzaam. Een trieste mijlpaal. De Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen wil de volledige nightlifesector in de provincie uit de vergeetput halen.

Uit de boot

Het nachtleven is een niet te onderschatten uitlaatklep, voor zowel jong als oud. De economische en psychologische bijdrage van deze subsector binnen de horeca is heel belangrijk. De overheid kondigde afgelopen vrijdag aan dat “de horeca volledig kan heropenen” op 1 mei 2021. Helaas zal dit nog niet zo zijn voor nachtzaken, discotheken, feestzalen en danscafés. Opnieuw vallen deze ondernemers uit de boot. En waar heel wat horecazaken in lockdowntijden konden terugvallen op takeaway, ving de nightlife sector bot. Feelgood en beleving passen nu eenmaal niet in een afhaaldoosje.

Aan het begin van de lockdown schreven economen dat er een buffer van minimum 6 maanden nodig is, om een inactiviteit van 6 maand te kunnen overbruggen. “Maar welke onderneming heeft een buffer die voldoende groot is om een periode van pakweg 18 maanden te overbruggen? Bedrijven die dat kunnen, dat zijn uitzonderingen. Dat is geen economische realiteit”, aldus Tim Joiris, voorzitter van de Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen.

https://www.youtube.com/watch?v=cus408WbWeU

Actie

Exact één jaar na de sluiting lanceert Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen in samenwerking met de volledige sector een bewustwordingscampagne, om de sector onder de aandacht te brengen. Op social media zal een filmpje met bijhorende fotokader en banner verschijnen bij mensen werkzaam in de sector. Bekende DJ’s en tal van uitbaters werkten mee aan dit initiatief.

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen:“Door de coronacrisis zitten heel wat ondernemers op hun tandvlees, maar wat deze uitbaters van nightlifezaken en hun toeleveranciers meemaken, tart alle verbeelding. Een jaar lang leven ze al zonder enig perspectief en het ziet ernaar uit dat ze zullen ook als allerlaatsten groen licht krijgen. Deze sector heeft meer dan ooit nood aan opvolging en ondersteuning van de overheid. We dringen erop aan dat de overheid er alles aan doet om deze ondernemers door de eenzame nachten te helpen.”

 

25 nachtclubs roepen op tot herdenkingsmoment

Niet alleen Horecacel Unizo Oost-Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Nachtclub- en discotheekeigenaars uit heel Vlaanderen verenigen zich en roepen sympathisanten op om op zaterdag 13 maart een symbolisch, coronaproof, herdenkingsmoment te houden aan de gesloten clubdeuren. “Brand een kaars op onze stoep, voor de inkomdeuren van de clubs. Breng bloemen en kransen. Maak tekeningen en leg pluchen beren neer.”

Jens Grieten van de legendarische Kompass Klub uit Gent: “Met deze actie willen we de aandacht vestigen op het feit dat het nachtleven en de clubs meer zijn dan een uitgangsplaats voor jongeren. De clubs en de party’s hebben een verbindende functie in de maatschappij, waarbij jongeren elkaar vinden, zichzelf ontdekken en de opgekropte stoom gecontroleerd kunnen aflaten.”

Overlevingssteun is nodig

Het gaat in België over om en bij de 400 locaties die professioneel actief zijn in nightlife. Wim Van der Borght van de Antwerpse clubs Roxy, Lima en Club Vaag: “Alle clubs zitten financieel op hun tandvlees. Want de algemene steunmaatregelen zijn onvoldoende om zelfs de vaste kosten te dekken. Vele collega’ s halen het niet en moeten de boeken neerleggen. Dat is eigenlijk een gedwongen faillissement, door de beslissing van de overheid. Wij vragen dringende extra middelen om deze sector te redden.”

Ook Tijs Vandenbroucke van RADAR te Lokeren, vroeger bekend als mega discotheek Cherry Moon, die pas in september 2019 heropende als eventlocatie, bevestigt: “We waren een goed half jaar open toen de eerste lockdown begon. Een BTW verlaging en blijvende financiële ondersteuning in de toekomst zijn absoluut nodig.”

Meer informatie over de actie vind je via het Facebookevent: In Memoriam of Belgian dancefloors — 1y closed

De deelnemende Oost-Vlaamse nachtclubs en discotheken zijn Radar in Lokeren en Amigo, Charlatan, Contrast Club en Kompass Klub in Gent.