Groendak_03 (1)

Niko reduceert restafval met ruim 40% op 10 jaar tijd

SINT-NIKLAAS - Niko, Belgisch marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering, heeft opnieuw het Milieucharter van Voka Oost-Vlaanderen ontvangen. Dit charter wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die meer milieu-inspanningen leveren dan wat strikt wettelijk vereist is. Het familiebedrijf uit Sint-Niklaas reduceerde onder andere zijn energie- en waterverbruik en zijn restafval aanzienlijk. De komende jaren scherpt het bedrijf zijn ambities voor duurzame productie nog verder aan en wil het het aandeel zelf opgewekte hernieuwbare energie opdrijven. 

Volgens de huidige klimaatdoelstellingen van de Europese Unie, moet tegen volgend jaar 13% van alle energie in België uit hernieuwbare bronnen komen. De bedrijfswereld speelt hierin een cruciale rol. Niko gebruikt al uitsluitend duurzame energie en wekt bovendien 12,5% van de totale jaarlijkse energiebehoefte zelf op door middel van zonnepanelen.

Dirk D'haese, milieucoördinator van Niko: “We willen, als productiebedrijf, onze verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie. Niet alleen gebruiken we al 100% duurzame energie, we wekken ook zelf 1.000.000 kWh/jaar op met behulp van 4.300 m² zonnepanelen. Momenteel onderzoeken we bovendien de mogelijkheden met windenergie en warmtepompen.”

Duurzaamheidsbeleid loont 

Ondanks een sterk verhoogde productie, spreken de resultaten van het duurzaamheidsbeleid voor zich. "We kunnen een energiebestparing van 15% ten opzichte van 2010 noteren. Het waterverbruik is daarnaast gedaald met meer dan 40% ten opzichte van 2000. Het restafval konden we ten slotte reduceren tot 14% per jaar, waar dit in 2007 nog 23% was", geeft D'haese mee.

“Samen met partners blijven we voortdurend actief zoeken naar oplossingen om de ecologische impact van ons productieproces verder te reduceren. Zo proberen we bijvoorbeeld milieubelastende stoffen zoveel mogelijk te elimineren of te vervangen door ecologische alternatieven, maken we gebruik van een biologisch luchtfilteringssysteem in de laklijn en verpakken we onze producten in karton met een FSC-label, een internationaal label voor duurzame bosbouw.”

Samen met het personeel

Gisterenavond ontving Niko voor de 18e keer op rij van Voka Oost-Vlaanderen het Milieucharter voor de inspanningen in 2018. Voka heeft daarnaast ook een Charter Duurzaam Ondernemen. Dit omvat naast milieu-inspanningen ook inspanningen op het gebied van onder andere veiligheid en welzijn van de werknemers.

“De afgelopen 18 jaar hebben we de lat voor onszelf steeds hoger gelegd", zegt D'haese. "Omdat we dit willen blijven doen, hebben we besloten om vanaf 2019, in plaats van het Milieucharter, het Charter Duurzaam Ondernemen van Voka te ondertekenen. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de werknemers zelf. We willen hen zo veel mogelijk in het proces betrekken, bewust maken en hen tools aanreiken om ook hun steentje bij te dragen. Sinds de introductie van ons fietsleaseplan, bijvoorbeeld, kiezen nu al 100 extra medewerkers voor de fiets als voornaamste vervoermiddel naar het werk.”