Nieuws Oost-Vlaanderen Noyen kiest voor duurzame en lokale aanpak

Noyen kiest voor duurzame en lokale aanpak

Noyen kiest voor duurzame en lokale aanpak

EVERGEM/ZWALM – De gerenommeerde vleeswarenspecialist Noyen is sinds kort een exclusieve samenwerking aangegaan met de Zwalmbeekhoeve in Zwalm. Hiermee willen ze zorgen voor een zo kort mogelijke productieketen. In het kader van de Week van de Korte Keten en met de sluiting van het slachthuis in Geel in het achterhoofd, spraken we met eigenaar Johan Noyen.

Het begon allemaal toen Julien Noyen, een West-Vlaamse boerenzoon uit Alveringem, in 1914 in Gent neerstreek om er in het slachthuis te gaan werken. Na de oorlog nam hij de Boucherie du Nord over in de Noordstraat. Vandaag staat Johan Noyen samen met zijn broer Peter aan het hoofd staat van het bedrijf, met intussen 35 mensen in dienst.

Noyen wil voor een ‘clean label’ staan en kiest bewust voor zo weinig mogelijk toevoegingen bij de verwerking van zijn vlees. Er worden geen smaakstoffen noch kleurstoffen gebruikt, het motto is “zo puur mogelijk”.

Zwalmbeekhoeve

“Wij willen dat de dieren die gekweekt worden voor onze productie, met liefde en respect behandeld worden”, zegt Johan Noyen. “In december vorig jaar vonden we de ideale partner in de Zwalmbeekhoeve van Mieke en Luc in Munkzwalm, om onze varkens in de beste omstandigheden te laten groot worden.” Noyen kiest bewust voor een samenwerking met jonge mensen, die steeds het juiste evenwicht weten te vinden tussen traditie en moderniteit.

Gesloten bedrijf

Varkens houden er niet van om van de ene plaats naar de andere vervoerd te worden. De biggen worden in de Zwalmbeekhoeve geboren en blijven er hun hele leven lang. Dit vermijdt stress voor de dieren en bevordert de voedselveiligheid. Voorts wordt ook continu gekeken naar manieren waarop het dierenwelzijn nog bevorderd kan worden. Behuizing, licht, verluchting, … alle aspecten worden onderzocht om de leefwereld van de varkens optimaal te maken.

Minstens 50% van het voeder voor de varkens is bovendien van plantaardige oorsprong en wordt op de boerderij zelf geteeld. “We weten dus perfect wat onze dieren eten”, bevestigt Johan Noyen.

Korte keten en correcte prijs

De bewuste keuze voor een duurzame, lokale aanpak zorgt bij Noyen voor een zo kort mogelijke productieketen, waarbij elke schakel zich binnen een straal van 75 km van het atelier in Evergem bevindt. De korte teken en de rechtstreekse contacten en vertrouwensband zorgen ook voor extra flexibiliteit. Zo kan elke levering vanuit de Zwalmbeekhoeve eventueel even uitgesteld worden om een optimaal vetgehalte te bekomen.

Voor Noyen slaat duurzaamheid echter niet alleen op het productieproces zelf, maar ook op het wederzijds vertrouwen tussen alle betrokken partijen. “Aan de prijsspiraal met uiteindelijk toch enkel verliezers, doen wij niet mee. Alle betrokken partijen een correcte prijs betalen, vinden we niet meer dan eerlijk”, verklaart Johan Noyen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.