Nieuws Oost-Vlaanderen Omar Mohout gelukkig met nieuw iot-fonds

Omar Mohout gelukkig met nieuw iot-fonds

Omar Mohout gelukkig met nieuw iot-fonds

omar-mohout-foto-265x200Omar Mohout is als adviseur van Sirris, de organisatie uit Zwijnaarde die bedrijven ondersteuning biedt om technologische innovaties uit te werken, en als professor ondernemerschap aan de Antwerp Management School,  hét Belgische aanspreekpunt voor alles wat met startups en scale-ups te maken heeft.

In 2015 lanceerde hij de database die het Belgische startuplandschap in kaart brengt en waar hij jaren aan heeft gewerkt.  Hij toont zich alvast tevreden over het feit dat de  Vlaamse regering 30 miljoen euro investeert in imecXpand. Dat is een investeringsfonds getrokken door het Leuvense nanotechnologiebedrijf Imec, dat een fusie op stapel heeft staan met het Gentse iMinds. Met het fonds mikt Imec op bedrijven die zich richten op de sector van het internet of things (iot).

Het internet of things (iot) of internet der dingen is de benaming voor evoluties in nano-elektronica en sensortechnologie die ervoor zorgen dat steeds meer fysieke objecten met elkaar in contact staan en op elkaar kunnen reageren. Door mensen bediende computers zoals desktops, tablets en smartphones zijn straks in de minderheid op het internet. De meerderheid van de gebruikers zal bestaan uit semi-intelligente apparaten. Alledaagse voorwerpen worden een entiteit op het internet: ze kunnen communiceren met personen en met andere objecten en op grond daarvan autonome beslissingen nemen.

Met imecXpand wil Imec het potentieel in die sector aanboren en verder ontwikkelen. Bedoeling is om iot-starters op de juiste weg te zetten. “Dat is een goede zaak”, zegt Omar Mohout, “want zo krijgen startups die zich op specifieke iot-aspecten willen richten en die niet altijd toegang hebben tot traditionele financieringsmarkten toch mogelijkheden om de nodige werkingsmiddelen op te halen en om te groeien.”

Ondertussen keek Omar Mohout ook naar de “klassieke” kapitaalrondes van de startups in de eerste jaarhelft van 2016. “Oost-Vlaanderen is de provincie die het meeste kapitaal heeft opgehaald in de eerste zes maanden van het jaar”, zegt hij. “Van de 184 miljoen euro die in het eerste semester in Belgische startups zijn geïnvesteerd, ging 59 miljoen euro naar Oost-Vlaamse startups met als bekendste namen Spotshop, Awingu, Tangent Works, Ontoforce, Geo Communication Group, Molecubes, Pronoia, PieSync, Globis, Above The Line, Intuo, Showpad en Moovly. Aangezien het gros ervan vanuit Gent opereert, bevestigt dit ook de reputatie van de Arteveldestad als de scale-upstad van het land.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.