Nieuws Oost-Vlaanderen Ondernemerskoppel opent chambres d’hôtes in Frankrijk: “Zonder corona hadden we dit misschien nooit gedaan”

Ondernemerskoppel opent chambres d’hôtes in Frankrijk: “Zonder corona hadden we dit misschien nooit gedaan”

Foto if

Ondernemerskoppel opent chambres d’hôtes in Frankrijk: “Zonder corona hadden we dit misschien nooit gedaan”

TEMSE – Philip De Nayer (60) en Tine De Grave (57), het koppel achter Prik & Tik in Temse, doen waar velen van dromen: volgend jaar verhuizen ze naar een rustig Frans dorpje om hun chambres d’hôtes Mas Le Noir te openen. “Een geluk dat corona er was, anders hadden we het misschien niet gekocht.”

Iets meer dan duizend mensen wonen er in het dorpje Saint-Vite, ergens tussen Bordeaux en Toulouse. Binnenkort komen daar twee Belgen bij. “We spreken er al langer over om binnen enkele jaren naar Franrijk te verhuizen”, zeggen Philip en Tine. “Oorspronkelijk niet met het plan om een chambres d’hôtes te openen, maar het huis is eigenlijk te groot voor ons tweeën. We hebben ook graag mensen rondom ons.”

Pruimen

Mas Le Noir wordt niet zomaar een chambres d’hôtes. Tine kookt heel graag dus komt er ook een table d’hôtes. “Eigenlijk hadden we het plan om in Temse een huiskamerrestaurant te openen, maar corona heeft dat gedwarsboomd”, zegt het koppel. “Een geluk bij een ongeluk eigenlijk, want anders hadden we daardoor misschien het huis in Saint-Vite niet gekocht.”

 

Het huis dat Philip en Tine gekocht hebben. Foto tns

Philip en Tine, eigenaars van Prik & Tik ’t Schaliënhuys in Temse, zullen in Frankrijk ook hun eigen koffie branden. “Dat doen we nu al in de winkel en willen we graag voortzetten”, zegt Philip. “De lokale bevolking is er blij mee: eindelijk goeie koffie hier , hebben we al gehoord. En door niet iets te doen met wijn of pruimen, stoten we de plaatselijke handelaars niet tegen het hoofd.” Die pruimen, dat zegt hij niet zomaar, want het domein met het huis is omringd door pruimgaarden. “Oorspronkelijk was dat één geheel, maar de buurman heeft alle pruimgaarden opgekocht. We hebben dus wel het uitzicht, maar niet de last.” (lacht)

Slapeloze nachten

Tijdens een vakantie in Frankrijk in september 2021 botste het koppel toevallig op het leegstaande, verloederde huis, waar het bordje à vendre aan hing. “Echt op zoek waren we niet, maar dit huis had potentie”, aldus Philip.

“Mijn echtgenote zei altijd: als we iets kopen, dan moet het met een torentje zijn. Wel, dit heeft er twee. (lacht) We zijn dan nog twee keer langs het huis gepasseerd, een keer per ongeluk en een keer bewust, maar we hebben er nooit echt over gepraat”, zegt Tine. “Toen we in oktober weer thuis waren, hebben we allebei twee nachten niet geslapen, het huis bleef in onze gedachten. Toen zijn we rond de tafel gaan zitten en hebben we besloten het te kopen.”

Temsenaren kunnen gerust zijn: ‘t Schaliënhuys blijft open en krijgt nieuwe uitbaters. Mas Le Noir zal, vanwege de renovatiewerken, pas tegen de zomer van 2023 openen. Of Philip en Tine België niet gaan missen? Beiden schudden onmiddellijk van niet. “Het is hier zo druk, alles zit op elkaar. Daar vinden we eindelijk rust.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.