Nieuws Oost-Vlaanderen Ontwerpster Els Robberechts wil hoeden nog populairder maken

Ontwerpster Els Robberechts wil hoeden nog populairder maken

Ontwerpster Els Robberechts wil hoeden nog populairder maken

Of het met de legendarische hoeden te maken heeft die wijlen Leonard Cohen altijd droeg of Bob Dylan nu nog altijd draagt? Allicht niet, maar hoeden zijn al een tijdje helemaal terug van weggeweest. De jaren vijftig en zestig zijn ‘back in town’ zeg maar. Hoedenontwerpster Els Robberechts (Atelier Els Robberechts) uit Gent is als hoedenontwerpster al twee decennia bezig met het aan populariteit winnende hoofddeksel en zag het in die tijd ook allemaal veranderen: “De hoed is al altijd mijn grote passie geweest en het maakt me blij te zie dat hij weer helemaal in is”, zegt Robberechts. “In de beginjaren was dat anders. Maar ik heb altijd mijn focus behouden op de creatie van hoeden, het creatieve aspect zeg maar, eerder dan op de sales of de productie.”

Dat was ook de reden waarom ze in 2014 haar winkel ‘A ce soir’ in centrum Gent opgaf en zich terugtrok in haar eigen woonst en atelier in de Meelstraat. Daar werkt ze enkel nog op afspraak. “Ik heb misschien wat minder verkoop, maar ik kan me nu meer dan ooit uitleven in mijn eigen creaties”, vertelt Els. “Ik bedank sowieso voor een standaard aanbod. Ik ontwerp originele hoeden zowel voor mannen als voor vrouwen, zij het dat die laatste groep absoluut in de meerderheid is. Zestig procent van mijn hoeden zijn bestemd voor ceremonieel gebruik, veertig procent als dagelijks accessoire. De stijl van mijn hoeden? Oei, moeilijke vraag. Ik denk dat vooral de subtiele en geraffineerde kleuren het verschil maken, maar het is aan anderen om te oordelen.”

Eén van haar creaties werd onlangs beloond met een tweede prijs op Waregem Koerse. Els Robberechts geeft ook les aan de Brusselse academie en heeft nog een grote droom in het vooruitzicht: hoeden nog populairder maken dan ze nu al zijn. “Nederland staat wat dat betreft veel verder dan Vlaanderen”, weet Els Robberechts.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.