Met een groep van 50 deelnemers, waaronder ook heel wat kmo’s, trokken we de laatste week van mei onder de deskundige leiding van de West-Vlaamse Gouverneur Carl De Caluwe naar China. Doel van de trip: zien wat er allemaal gebeurt in China en wat de impact zou kunnen zijn op ons en onze kmo’s.
Innovatie, innovatie, innovatie, dat is wat je hoort bij ieder bedrijf dat we bezoeken. Dat is vanzelfsprekend zo bij grote bedrijven, zoals Alibaba of Nio, maar ook bij kmo’s. De meeste ondernemers hebben trouwens een opleiding gevolgd in de VS vooraleer ze hun kmo opstarten in China. Kmo’s worden door de overheid in de spreekwoordelijke watten gelegd. De overheid geeft een startkapitaal tot 2,5 miljoen euro en coaching. En wanneer de kmo buitenlands personeel aantrekt, wordt de huur van hun woning betaald door de overheid.
Lees ook: kmo’s zijn 15% meer waard dan Waalse, maar hoe bereken je de waarde van je bedrijf?
De uitgaven die naar onderzoek en ontwikkeling gaan zijn gigantisch. Chipcanal spendeert maar liefst 70% van haar omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Deze kmo ontwikkelt onder andere brillen voor tandartsen zodat zij een vergroot beeld van de mondholte hebben. De acht personeelsleden hebben allemaal een buitenlandse opleiding gedaan. De kleine start-up kon rekenen op een startkapitaal van de overheid van 1,5 miljoen euro, wist de 22-jarige CEO ons te vertellen. Brainco maakt dan weer intelligente prothesen. De armprothese die de geamputeerde arm vervangt, is zo efficiënt dat men er piano mee kan spelen. De beenprothese is zo efficiënt dat je niet merkt aan de wandelgang dat de persoon een been is verloren. Het systeem is veel minder ingrijpend dan de concurrent Neurolink, het bedrijf van Elon Musk, omdat het niet via een implantaat in de hersenen werkt. Het bedrijf heeft de grootste Amerikaanse risicokapitaalfondsen kunnen overtuigen te investeren.

Het probleem voor de Chinese economie is dat de binnenlandse vraag, na de daling van de prijs van de onroerende goederen, tot 40% slabakt. Maar ook de export naar de VS daalt door de tarievenoorlog. Dat alles leidt tot een overcapaciteit en bijgevolg dalen de prijzen van de goederen. Voor productiegoederen was er een deflatie van 3,7%. Door deze deflatie worden Chinese producten goedkoper. Uitgaande van een inflatie van 2% in Europa geeft dat aan China een competitief voordeel van 5,7%. Gevaar is dan ook dat Chinese producten, niet meer welkom in de VS, nu Europa gaan overspoelen.
“Gezien zowel de binnenlandse vraag als de export naar Amerika stagneert, kijkt China, mede door de deflatie, richting Europa.”
Rudy Aernoudt
Naast de exportstrategie, en vanuit het principe ‘local for local’, gaan Chinese bedrijven nu ook meer en meer investeren in Europa. In 2024 bedroegen de investeringen 10 miljard euro, een stijging met 47% ten opzichte van 2023. Meer dan de helft daarvan, 5,7 miljard euro om precies te zijn, waren greenfield investeringen.
China wil tegen 2049 – hun 100-jarig bestaan – de grootste zijn en moet daarvoor een economische groei van 5% realiseren. Gezien zowel de binnenlandse vraag als de export naar Amerika stagneert, kijkt China, mede door de deflatie, richting Europa. Wellicht heeft dat ook een impact op jouw kmo. Wees dus op je hoede.