Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaams Economisch Platform bundelt krachten voor een sterkere economie

Oost-Vlaams Economisch Platform bundelt krachten voor een sterkere economie

Oost-Vlaams Economisch Platform bundelt krachten voor een sterkere economie

Het Oost-Vlaamse Provinciebestuur bundelt de krachten met onderzoeks- en kennisinstellingen, bedrijven en andere overheden in een nieuw samenwerkingsverband: het Oost-Vlaams Economisch Platform (OVEP). Samen maken de partners werk van een relanceplan voor de Oost-Vlaamse Economie.

Het is aangenaam wonen, werken en leven in Oost-Vlaanderen. Dat heeft de provincie vooral te danken aan haar sterke economie. Oost-Vlaanderen behoort tot de meest competitieve regio’s in Europa. Maar die economische en maatschappelijke welvaart staat onder druk. Zo zorgen onder andere de (nasleep van de) coronapandemie en de stijgende energieprijzen voor grote uitdagingen.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur wil er alles aan doen om die stevige economische positie te behouden en te versterken. Daarom start ze een nieuw samenwerkingsverband op: het Oost-Vlaams Economisch Platform (OVEP). In dit platform bundelen de Provincie, onderzoeks- en kennisinstellingen, bedrijven en andere overheden de krachten om de Oost-Vlaamse economie te ondersteunen en te stimuleren.

Het Oost-Vlaams Economisch Platform bestaat uit volgende leden: Argenx, Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, Jan De Nul nv, KULeuven –  Technologiecampus Gent, Maatschappij Linkerscheldeoever, North Sea Port, Niko, POM Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen,Robovision, Universiteit Gent, Unizo Oost-Vlaanderen, VDAB Oost-Vlaanderen, Verstraete IML, Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Vlerick Business School, VOKA Oost-Vlaanderen en Antwerpen-Waasland, Stad Aalst, Stad Gent en Stad Sint-Niklaas.

Relanceplan

Het OVEP schiet meteen uit de startblokken met een plan voor economische relance. Het krijgt de naam ‘Oost-Vlaanderen: de koers vooruit’. Het plan, dat voortbouwt op het Vlaamse relanceplan, bestaat uit enkele acties die zich richten op het weerbaar maken van de Oost-Vlaamse economie en samenleving. Zo willen ze Oost-Vlaanderen als innovatieve regio en ideale vestigingsplaatsvoor (internationale) bedrijven promoten, de transitie naar een duurzame economie stimuleren, de zorgeconomie als cluster (verder) uitbouwen, de arbeidsmarkt dynamiseren en inzetten op digitale transformatie en vereenvoudiging.

Om dit te realiseren, maakt de Provincie in eerste instantie 950 000 EUR vrij. Het OVEP zal om de drie maanden samenkomen om strategisch te overleggen, de vooruitgang te monitoren en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te identificeren. Waar nuttig, zullen concrete allianties opgestart worden tussen de overheid, kennisinstellingen en bedrijven. De partners zullen ook samenwerken om Europese en Vlaamse middelen optimaal binnen te halen en in te zetten voor de economische ontwikkeling in Oost-Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.