Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaams restaurant wint voor het eerst in 19 jaar internationale culinaire wedstrijd

Oost-Vlaams restaurant wint voor het eerst in 19 jaar internationale culinaire wedstrijd

Oost-Vlaams restaurant wint voor het eerst in 19 jaar internationale culinaire wedstrijd

MAARKEDAL – Acht teams van chef-koks en sommeliers, uit verschillende landen, namen deze maand deel aan de grootste gastronomische show ter wereld. Sommelier Paul-Henri Cuvelier en chef Fabian Bail, vertegenwoordigers van restaurant Paul de Pierre, bekoren de jury met hun klassieke en creatieve pairings en winnen de IX Copa Jerez. De leden van het Belgische team winnen bovendien de Juli Soler-prijs voor Beste Sommelier en de prijs voor Beste Chef. Het is de eerste keer in 19 jaar dat een Oost-Vlaams restaurant deze internationale culinaire wedstrijd wint.

Copa Jerez Forum & Competition 2021 is de grootste internationale bijeenkomst die sherrywijnen en avant-garde gastronomie samenbrengt. Het unieke concept wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Regulatory Council of Sherry and Manzanilla Wines, in samenwerking met Fedejerez.

De winnaar van deze IX Copa Jerez editie is het Belgische team, bestaande uit sommelier Paul-Henri Cuvelier en chef Fabian Bail, vertegenwoordigers van restaurant Paul de Pierre, in Maarkedal, Vlaamse Ardennen.

 

De prijs voor de Beste Sommelier ging naar Paul-Henri Cuvelier en Fabian Bail werd gelauwerd als beste Chef. Het Nederlandse team kreeg de prijs voor Beste Pairing met voorschotel, Denemarken haalde deze prijs binnen met zijn hoofdschotel en het team uit de Verenigde Staten scoorde met de pairing van zijn dessert. De prijs voor Meest Creatieve Pariling ging ten slotte naar Rusland.

Verdict van de jury

De jury van de IX Copa Jerez bestaat uit zes professionelen met internationaal erkend aanzien. Juryvoorzitter Josep Roca: “Het kampioenschap was van een zeer hoog niveau, we zijn aangenaam verrast door de indrukwekkende kennis die alle deelnemers over de bodegas hebben, de geschiedenis van Jerez, alles wat te maken heeft met trends in de huidige gastronomie en hoe ze perfect harmoniëren met de sherrywijnen.”

Hij beschrijft het winnende menu van de Belgen als volgt: “Klassiek van stijl, maar met de mogelijkheid om de voorstelling op het bord in functie van de wijnkeuze te herinterpreten.”

Jurylid Quique Dacosta vult aan: “In het menu vinden we twee perspectieven. Een gedegen kennis van de klassieke keuken met de wijnwereld als basis. Tegelijkertijd is de inhoud zeer deskundig en didactisch wat het niet alleen mogelijk maakt om de keuze te begrijpen, maar ook om er van te dromen. Het is een creatief werk met verbeeldingskracht waar de sommelier en de kok hand in hand gaan, waardoor een buitengewone sfeer ontstaat. Dit is niet alleen waardevol voor de keuken, maar ook voor de wijnwereld.”

Hij voegt eraan toe: “We leven in een wereld, waar door de deelname van verschillende landen, met ieder hun eigen culltuur, er en veel bredere kijk ontstaat op de sherrywereld.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.