Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaamse arbeidsmarkt: 20% minder vacatures terwijl aantal werkzoekenden stijgt

Oost-Vlaamse arbeidsmarkt: 20% minder vacatures terwijl aantal werkzoekenden stijgt

Oost-Vlaamse arbeidsmarkt: 20% minder vacatures terwijl aantal werkzoekenden stijgt

Arvastat en de Oost-Vlaamse arbeidsmarktverkenner maakten de cijfers van de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt voor de maand september beschikbaar. We zien dat het aantal werkzoekenden stijgt met bijna 6 procent, terwijl de gemelde vacatures dalen met 20%. In stad Gent bedraagt de terugval zelfs 33%. Opvallend: tegen de eerdere verwachtingen in, ligt het aantal schoolverlaters op hetzelfde niveau als vorig jaar (+0,1%).

Eind september 2020 telde Oost-Vlaanderen 45.911 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dit is een stijging met 5,9% of 2.566 NWWZ tegenover één jaar eerder. Het procentuele jaarverschil is sinds mei wel geleidelijk aan het afnemen. De Oost-Vlaamse werkzoekendengraad bedraagt 6,2%, net iets lager dan twee jaar geleden.

Tegen de verwachtingen in ligt het aandeel jongeren in de beroepsinschakelingstijd (BIT) op hetzelfde niveau als vorig jaar (+0,1%). Verwacht werd dat schoolverlaters minder vlot naar de arbeidsmarkt zouden doorstromen dan de vorige jaren, maar voorlopig wordt dat niet weerspiegeld in de cijfers.

Volgens de voorspellingen van het Federaal Planbureau zal de coronacrisis herstructureringen en faillissementen veroorzaken, waardoor de werkloosheidscijfers in de volgende maanden wellicht (en zeker volgend jaar) verder zullen stijgen. Heel wat tijdelijk werklozen dreigen dan hun job definitief te verliezen.

Werkaanbod

Wat de Oost-Vlaamse werkgevers betreft, zien we in september van dit jaar dat er  5.313 vacatures  in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzUR) rechtstreeks aan VDAB zijn gemeld. Dat is 20% minder dan in september 2019.

Als we naar de jaarcijfers kijken, dan werden er de voorbije twaalf maanden 54.745 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. Dat is 16% minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor. In stad Gent bedraagt de terugval zelfs 33%. In de toeristische sector en de horeca is de daling het grootst: we spreken over -40% in heel Oost-Vlaanderen en -54% voor de stad Gent.

Reageer op dit bericht

Dossier

Gerelateerde berichten

Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.