Oost-Vlaamse bedrijven staan in voor 55% wereldproductie begonia's

aaaaaabegoniata

Eind augustus en begin steptember legt AVBS (Algemeen Verbond van Belgische Siertelers en Groenvoorzieners), de sierteelt- en groenfederatie die kantoor houdt in Lochristi, begoniatapijten in Seneffe, Leuven en Geraardsbergen. Het gaat om een prachtige promotiestunt van de Vlaamse begoniatelers die momenteel instaan voor 55% van de wereldproductie van knolbegonia’s.

 Op het binnenplein van het kasteel van Seneffe wordt dit jaar voor de zevende maal een begoniatapijt uitgelegd. Een traditie waar het kasteel bewust voor kiest om op die manier kleur en bloemen te brengen in het overwegend groene, 22 hectare groot parkdomein. De organisatoren zochten voor hun thema opnieuw inspiratie in het kasteel zelf, ditmaal in de tentoonstelling rond "Praal en intimiteit", over het leven op het kasteel in de achttiende eeuw. Het begoniatapijt is 900 m² groot en is te bezichtigen op zaterdag 29 en zondag 30 augustus. Er worden tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers verwacht (www.chateaudeseneffe.be).

Het begoniatapijt op de Grote Markt van Leuven dat op 5 september wordt uitgelegd, is een geschenk van de 125 jarige Boerenbond aan Stad Leuven. Het tapijt symboliseert de 8 sectorvakgroepen van Boerenbond, namelijk akkerbouw, fruit, groenten, melkvee, pluim- en kleinvee, varkens, vleesvee & kalveren en sierteelt. Centraal in het tapijt zijn het logo van Boerenbond en het lustrumjaar verwerkt.

In Geraardsbergen viert het Werk der Volkstuinen vzw Geraardsbergen op 12 en 13 september zijn honderdste verjaardag met tal van activiteiten waaronder de realisatie van een 150 m² groot begoniatapijt waarin niet alleen bloemen zullen te zien zijn, maar ook de vruchten uit de volkstuintjes. Alle tapijten zijn van de hand van ontwerper Marc Schautteet.

"De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent", geeft secretaris Koen Tierens van het AVBS aan. "Vandaag zijn er nog ongeveer 20 bedrijven, doorgaans familiebedrijven die op een oppervlakte van ongeveer 80 hectaren samen jaarlijks ongeveer 25 miljoen knollen produceren, goed voor 55% van de wereldproductie. Ongeveer 95% hiervan wordt geëxporteerd, waarvan 20% naar het Verenigd Koninkrijk en 10% naar de USA. De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit en opvallend is de uitvoer naar Japan waar men gek is van de begonia."

De begoniabloemen zijn uitermate geschikt voor het realiseren van bloementapijten: de grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud. Wie thuis wil genieten van deze bloemenpracht kan begonia’s zeker laten bloeien op het terras, balkon of in de tuin. Ze zijn er in heel veel vormen, prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten.