Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaamse begoniatelers leggen prachtige bloemtapijten

Oost-Vlaamse begoniatelers leggen prachtige bloemtapijten

Oost-Vlaamse begoniatelers leggen prachtige bloemtapijten

begoniatapijtBR2008%20028Eind augustus en begin steptember legt AVBS (Algemeen Verbond van Belgische Siertelers en Groenvoorzieners), de sierteelt- en groenfederatie die kantoor houdt in Lochristi, begoniatapijten in  Brussel, Leuven, Lochristi en Sint-Truiden. Het gaat om een prachtige promotiestunt van de Vlaamse begoniatelers die momenteel instaan voor 55% van de wereldproductie van knolbegonia’s.

Het begoniatapijt in Brussel is met zijn 1.800 m² alvast het grootste project van deze zomer. Het tapijt staat in het teken van de 150ste verjaardag van de diplomatieke relatie tussen Japan en België en brengt een ode aan de natuur in Japanse stijl. Dit tapijt zal zich onderscheiden van alle voorgaande door zijn extravagante kleuren en sterke Japanse symboliek. 100 medewerkers met, naast onze Vlaamse begoniatelers, een Japanse en een Catalaanse delegatie, zullen op 12 augustus om 5 uur ’s morgens starten met het uitleggen van de bloemen. Tegen 13 uur worden de eerste bezoekers verwacht. Het is reeds de 20ste keer dat er op de Grote Markt van Brussel een begoniatapijt gelegd wordt. Dubbel feest dus!

Op vrijdag 26 augustus opent in Lochristi het begoniafestival. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met de bloemistenkringen Lochristi-Destelbergen en Zaffelare-Waasland (AVBS). Ook hier wordt een begoniatapijt uitgerold.

De stad Leuven kiest tussen 3 en 5 september voor haar 575 m² grote bloementapijt de fascinerende wereld van Utopia. In 2016 is het 500 jaar geleden dat de Engelse staatsman en humanist Thomas Moore er zijn boek ‘Utopia’ publiceerde. Het 575 m² grote tapijt is te bewonderen op de Grote Markt van 3 tot en met 5 september.

Sint-Truiden viert feest omdat de volkstuinen er 25 jaar bestaan. In het laatste weekend van september wordt de jaarlijkse fruit- en cultuurmarkt georganiseerd met een bloementapijt van 200 m² als blikvanger.

Alle ontwerpen zijn van de hand van ontwerper Marc Schautteet. De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent. Vandaag zijn er ongeveer 20 bedrijven, doorgaans familiebedrijven, die op een oppervlakte van ongeveer 80 ha samen jaarlijks ongeveer 25 miljoen knollen produceren. Dit is 55% van de wereldproductie. Ongeveer 95% van alle Belgische begoniaknollen wordt geëxporteerd, waarvan 20% naar het Verenigd Koninkrijk en 10% naar de USA. De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit. Opvallend is de uitvoer naar Japan waar men gek is op de begonia. De begoniabloemen zijn uitermate geschikt voor het realiseren van bloementapijten: de grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud.

 

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.