Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaamse bieren kapen 8 medailles weg op European Beer Challenge

Oost-Vlaamse bieren kapen 8 medailles weg op European Beer Challenge

Oost-Vlaamse bieren kapen 8 medailles weg op European Beer Challenge

OUDENAARDE/ERTVELDE/SMETLEDE – Nonniversaire, de topcreatie van de Oudenaardse brouwer HopSaSam, werd zonet bekroond met een vijfde medaille. Het unieke biertje gebrouwen door Sam Vanderstraeten scoorde de eerste plaats in de categorie ‘Experimental Beer’ op de European Beer Challenge die werd gehouden in Londen. Hij was niet de enige Oost-Vlaamse winnaar. Brouwerij Van Steenberge ging met maar liefst zes medailles lopen, waaronder dubbel goud voor de Gulden Draak Imperial Stout. Ook Père Totale van Brouwerij Basanina uit Smetlede kreeg dubbel goud.

De European Beer Challenge bestaat uit een jury van om en bij de 100 van ’s werelds meest toonaangevende bierkopers en importeurs. Dit jaar werd deze prestigieuze wedstrijd binnen de bierwereld gehouden in Londen.

Grote winnaar in Oost-Vlaanderen is brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde (Evergem). Het won dubbel goud met zijn Gulden Draak Imperial Stout in de categorie ‘Russian Imperial Stout’ en een gouden medaille met de Gulden Draak Brewmaster en Gulden Draak Quadruple, respectievelijk in de categorieën ‘Wood Barrel Aged’ en ‘Triple’. De laatste gouden medaille voor de brouwerij was voor het biertje Monks Grand Cru in de categorie ‘Flanders Bruin or Red Ale’. Daarnaast won Van Steenberge ook nog zilver in de categroie ‘Belgian Blonde Ale’ met Fourchette en brons in de categorie ‘Triple’ met de gewone Gulden Draak.

Père Totale

Ook de minder bekende Brouwerij Basanina uit Smetlede kaapte dubbel goud weg met Père Totale in de categorie ‘Abbey / Trappist Style Quadruple’. De artisanale familiebrouwerij brouwt sinds 1998 op bescheiden wijze bier, hoofdzakelijk voor lokale verkoop en consumptie in het cafeetje van de brouwerij. Brouwer Bart de Wolf gebruikt uitsluitend Belgische hop en kweekt zijn eigen giststammen.

Prijsvogel Père Totale is een winterbier dat slechts éénmaal per jaar gebrouwen wordt tijdens de herfst equinox wanneer de zon loodrecht op de evenaar staat. Het heeft een robijnrode gloed en bezit een unieke geur van speciaal geselecteerde mouten geblend met de zorgvuldig uitgekozen winterkruiden.

5de medaille voor Nonniversaire

De laatste Oost-Vlaamse winnaar is HopSaSam, die goud won met Nonniversaire in de categorie ‘Experimental Beer’. Intussen staat de teller voor Nonniversaire op 5 medailles, waarvan drie gouden en twee zilveren. “Neen, het went niet!”, zegt een trotse Sam Vanderstraeten. “Ik zie het telkens als een (her)bevestiging dat mijn bierproject wordt gesmaakt, letterlijk en figuurlijk.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.