faillissement

Oost-Vlaamse faillissementen dalen niet in elk arrondissement

OOST-VLAANDEREN - In tegenstelling tot de tendens van de afgelopen maanden klokt de maand april af op ‘slechts’ 782 faillissementen in heel België. In vergelijking met de waarnemingen in april 2017 betekent dat een daling van het aantal faillissementen met 2,98%. Hoewel de cijfers voor Vlaanderen licht gestegen zijn (+2,92%), kan Oost-Vlaanderen toch opnieuw een mooie daling van 3,64% neerleggen.

Een mogelijke verklaring voor de daling op federaal niveau van afgelopen maand vinden we in het in voege treden van de nieuwe faillissementswetgeving per 1 mei 2018. Ongetwijfeld hebben een aantal organisaties de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving afgewacht om zo de nieuwe mogelijkheden die de wet biedt, waaronder bijvoorbeeld kwijtschelding, te kunnen aanwenden.

Is dit het geval dan is het beperkte aantal faillissementen van afgelopen maand niet meer dan een korte periode van windstilte. Bovendien wordt het afwachten in welke mate de nieuwe categorieën ondernemingen die voortaan wél failliet kunnen gaan de komende weken en maanden de boeken zullen neerleggen.

Opvallende daling voor Brussel

Wat vooral opvalt is dat het aantal faillissementen binnen het Brusselse hoofdstedelijke gewest - in vergelijking met april 2017 - met 8,88% is gedaald. Dit in tegenstelling tot de evolutie van het afgelopen jaar waar we regelmatig maandelijkse toenames van meer dan 30% moesten rapporteren.

Oost-Vlaanderen blijft beste van de klas

Als we kijken naar de eerste 4 maanden van het jaar, dan blijft Oost-Vlaanderen met een daling van 22,9% en slechts 395 faillissementen de Vlaamse provincie met de mooiste cijfers. Daarnaast kunnen ook Antwerpen (-8,49%) en Limburg (-7,82%) minder faillissementen voorleggen, maar in Vlaams-Brabant (+1,01%) en vooral West-Vlaanderen (+13,64%) stijgt het aantal jammer genoeg opnieuw na een periode van groene cijfers.

Ongelijke evolutie binnen Oost-Vlaanderen

Op provinciaal niveau kende Oost-Vlaanderen in de maand april 106 uitspraken. Dat zijn er 4 minder dan in april vorig jaar, wat een daling van 3,64 procent betekent. Toch waren het enkel arrondissementen Oudenaarde (-61,54%) en Gent (-17,19%) die een daling zagen in het aantal faillissementen. Arrondissementen Sint-Niklaas (+64,62%), Dendermonde (+27,27%) en Aalst (+11,11%) stegen daarentegen in vergelijking met dezelfde maand in 2017.