Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaamse jongeren zonder diploma stappen graag naar de arbeidsmarkt

Oost-Vlaamse jongeren zonder diploma stappen graag naar de arbeidsmarkt

Oost-Vlaamse jongeren zonder diploma stappen graag naar de arbeidsmarkt

GENT – Jongeren zonder diploma worden graag verleid door arbeidsmarkt. Als er meer jobkansen zijn op de arbeidsmarkt, kiezen jongeren – veelal met een problematische schoolloopbaan – er sneller voor om de schoolbanken te verlaten. Tot die conclusie komt minister van Onderwijs Hilde Crevits. In Vlaanderen gaan Oost-Vlaamse jongeren alvast graag in op de sirenezangen van de arbeidsmarkt

Nieuwe cijfers uit het rapport vroegtijdig schoolverlaten bevestigen de trend dat jongeren snel toehappen als er hen een job wordt aangeboden. Zeker in provincies waar het aantal werkzoekenden per vacature sterk daalt (zoals in Oost-Vlaanderen, maar ook Limburg) en er een grote kans op werk is, steeg het aantal vroegtijdige schoolverlaters. Voor Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits blijft het halen van een diploma echter de hefboom om duurzaam op de arbeidsmarkt ingeschakeld te worden. Elke jongere verdient een goede opleiding met het oog op de toekomst. Dat is ook het uitgangspunt van recente hervormingen zoals duaal leren, de modernisering van het secundair onderwijs en de versterkte leerlingenbegeleiding. Nieuw is dat onderwijs sinds dit schooljaar de gegevens van vroegtijdige schoolverlaters deelt met VDAB zodat geen enkele jongere tussen de mazen van het net glipt. Zij die geen werk vinden, krijgen zo ook begeleiding naar een opleiding of werk. Vroegtijdige schoolverlaters zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten.

Samen tegen schooluitval

Onze economie doet het goed. En dat is positief nieuws voor iedereen die werk zoekt. Zeker als je een diploma hebt, is de kans om snel een job te vinden heel groot. De aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt heeft echter ook een keerzijde. Ook jongeren die nog geen diploma hebben, komen sneller in verleiding om voor de arbeidsmarkt te kiezen. Zeker in provincies waar het aantal werkzoekenden per vacature (spanningsindicator) sterk daalde zoals Limburg of Oost-Vlaanderen en er een grote kans op werk is, steeg het aantal vroegtijdige schoolverlaters. Omdat je kans wagen op de arbeidsmarkt niet noodzakelijk een job oplevert, deelt onderwijs sinds dit schooljaar de gegevens van de vroegtijdige schoolverlaters met VDAB. Zo verdwijnen jongeren niet van de radar en krijgen ze begeleiding op weg naar een job of vervolgopleiding. Dit is nieuw en maakt deel uit van het actieplan ‘Samen Tegen Schooluitval’ dat door minister Crevits werd gelanceerd samen met haar collega’s van Werk en Welzijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.