Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaamse regio’s hebben elk hun eigen toeristische troef

Oost-Vlaamse regio’s hebben elk hun eigen toeristische troef

Oost-Vlaamse regio’s hebben elk hun eigen toeristische troef

OOST-VLAANDEREN – Een nieuw provinciaal onderzoek toont aan dat binnenlandse en Nederlandse toeristen samen meer dan 39 miljoen euro aan hun vakantie in Oost-Vlaanderen besteden. Bovendien laat het onderzoek ook zien dat de vijf Oost-Vlaamse regio’s elk om heel specifieke redenen worden bezocht. Oost-Vlaanderen valt dus duidelijk in de smaak en is een ideale vakantiebestemming dicht bij huis.

Vakantie in eigen land promoten is een kerntaak van de provincies. Om toeristen wegwijs te maken helpt het dan ook te weten wat toeristen specifiek verlangen en hoe ze hun vakantie in Vlaanderen ervaren. Een nieuw gezamenlijk onderzoek naar verblijfstoeristen in de vijf Vlaamse provincies geeft vandaag nieuwe inzichten in het toeristisch potentieel van de zestien Vlaamse regio’s, waaronder vijf in Oost-Vlaanderen.

Sterkste stijger in Vlaanderen

FOD Economie bevestigde eerder al dat het Oost-Vlaamse logies de sterkste stijger in Vlaanderen is. Het nieuwe provinciale onderzoek laat nu ook zien waaróm verblijfstoeristen de Oost-Vlaamse regio’s bezoeken. “Dat is voor onze organisatie Toerisme Oost-Vlaanderen heel nuttig voor doelgerichte promotie en productontwikkeling”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Eddy Couckuyt.

Elke streek zijn troef

Het nieuwe onderzoek toont aan dat de bosrijke, groene en vlakke regio’s Meetjesland en Waasland vooral populair zijn bij fietsers. De Vlaamse Ardennen is dé onbetwiste wandelbestemming in Oost-Vlaanderen, terwijl de Leiestreek vooral cultuurliefhebbers aantrekt en Scheldeland vooral gastronomisch hoog scoort. Deze resultaten liggen in lijn met de marketingacties die Toerisme Oost-Vlaanderen de voorbije jaren ontplooide en ook in 2018 verderzet.

Het Meetjesland zette vorig jaar al stevig in op fietsen, met een thematische fietsgids, en doet dit ook in 2018 met de gloednieuwe ‘Meetjesland Bucketlist’. Ook het Waasland speelde haar fietstroeven in het verleden stevig uit met o.a. de fietskaart Havenland, met drie fietsroutes langs bossen, polders en havengrenzen. De Vlaamse Ardennen, een regio die bekend staat om haar prachtige heuvels, werd vorig jaar tot Wandelwalhalla gekroond en kreeg niet minder dan 850 kilometer bewegwijzerde wandelpaden cadeau. De Leiestreek wordt al jaren opgevoerd als de meest schilderachtige regio, met tal van kunstroutes om dit te bewijzen, en Scheldeland kreeg dit jaar, net als vorig jaar, een heus vakantieboek met concrete tips voor culinaire uitstapjes. De vijf Oost-Vlaamse regio’s zijn dus heel divers, worden met aandacht voor hun troeven gepromoot en worden blijkbaar ook zo door hun bezoekers gesmaakt.

Het volledige onderzoek

Het onderzoek bij vakantiegangers werd in 2017 uitgevoerd door Westtoer, in opdracht van en in samenwerking met de vier andere Vlaamse provinciale toeristische organisaties. Het Kenniscentrum van Westtoer stelde de resultaten op 25 juni op verschillende locaties in Vlaanderen voor aan de pers, waaronder ook in Gent. Wie de resultaten van het onderzoek in detail wil bekijken, kan het verslag downloaden via deze link.

Meetjesland

Vlaamse Ardennen

Waasland

Scheldeland

Leiestreek

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.