Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaamse technologie traceert de aardbeien van Hoogstraten

Oost-Vlaamse technologie traceert de aardbeien van Hoogstraten

Oost-Vlaamse technologie traceert de aardbeien van Hoogstraten

STEKENE – Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar producten doorheen de keten, onder meer in functie van de voedselveiligheid. Aangezien de aardbeien van een 200-tal aardbeientelers afkomstig zijn, is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren. Daarom gingen ze op zoek naar een automatisch traceringsysteem dat de kartonnen bakjes met aardbeien linkt aan de pallet waarop ze zich bevinden. Ze kwamen terecht bij het Oost-Vlaamse bedrijf Aucxis.

Aucxis uit Stekene is gespecialiseerd in de automatisering van bedrijfsprocessen. Overal in de wereld worden Aucxis-oplossingen gebruikt om processen te sturen, te ondersteunen en op te volgen. Vandaag zet een team van meer dan 50 mensen de onderneming verder die in 1983 begon als een eenmanszaak en uitgroeide tot internationaal automatiseringsspecialist. Om Coöperatie Hoogstraten te helpen, installeerden ze een automatisch traceringsysteem.

Tom De Decker, Chief Operating Office bij Aucxis legt uit: “Dat systeem identificeert de aardbeienbakjes van Hoogstraten door middel van visietechnologie. De verdere opvolging en identificatie van de bakjes gebeurt door middel van passieve RFID-technologie. De kartonnen bakjes worden voorzien van een unieke QR-code. Deze worden verzameld op een pallet die voorzien is van een RFID-label (pallet-ID) dat alle bakjes op deze pallet groepeert. Dit palletlabel wordt vervolgens samen met de QR-codes van de bakjes gescand in één van de twee scanpoorten van onze partner VistaLink. Hierdoor ontstaat er een koppeling tussen het palletlabel en de bijbehorende aardbeienbakjes. Om de palletlabels automatisch te detecteren bij uitgifte van de bakjes naar de Hoogstraten-telers wordt gebruik gemaakt van de Aucxis ATLAS Forklift Track & Trace oplossing waardoor alles perfect gelokaliseerd en geïdentificeerd wordt.”

7 miljoen aardbeienbakjes traceren

Jaarlijks worden er op deze manier 7 miljoen aardbeienbakjes foutloos getraceerd. Dankzij de automatisering van de logistieke flow ligt de verwerkingssnelheid een pak hoger, ervaren verladers en telers minder druk en kan Coöperatie Hoogstraten meer informatie verstrekken over de herkomst van de aardbeien.

Hans Vanderhallen, directeur Coöperatie Hoogstraten: “Dankzij het koppelen van de QR-codes aan een RFID-tag ontstaat er een unieke link tussen de consument en de producent die de bakjes met Hoogstraten aardbeien gevuld heeft.”

“Dit project is de eerste grote stap in het optimaliseren van ons traceringsproces”, voegt Operations Manager Jeroen Swolfs daar nog aan toe. “De QR-codes op de bakjes zullen in de toekomst ook gebruikt worden om de volle aardbeidozen te scannen. Zo hebben we gerichte informatie over welke aardbeien wanneer zijn geoogst en waar ze naartoe zijn gegaan.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.