RobertHalf-Bart-Goossens

Oost-Vlaanderen telt minst aantal werklozen in België

GENT – De werkloosheid in de provincie Oost-Vlaanderen daalt maand na maand. Opvallend: sinds september 2018 daalt de werkloosheid zelfs het snelst in onze regio. Oost-Vlaanderen stak overigens eind vorig jaar West-Vlaanderen voorbij en is nu de provincie met het minst aantal werklozen in België. Provinciehoofdstad Gent is de grootste werkgelegenheidspool, aangevuld door centrumsteden als Aalst, Sint-Niklaas en ook Beveren, dat geniet van de werkgelegenheid die de Waaslandhaven biedt.

Doorheen de jaren evolueerde de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt duchtig: volgens cijfers van VDAB bedroeg de werkloosheid in Gent in juli 2019 10,1 procent, terwijl dat aandeel vijf jaar geleden nog 13,2 procent was. Het afgelopen jaar daalde de werkloosheid voor de hele provincie met maar liefst 6,2%. Oost-Vlaanderen tekent hiermee de grootste daling op van alle Vlaamse provincies. Bart Goossens, Associate Director van het Gentse filiaal van Robert Half, belicht voor ons enkele Oost-Vlaamse rekruteringstrends.

Kleintjes worden groot

Oost-Vlaanderen in het algemeen, en Gent specifiek, is de bakermat van heel wat start- en scale-ups. Gent wordt ondertussen niet voor niets het Silicon Valley van de lage landen genoemd. Het zijn geduchte concurrenten voor alle traditionele bedrijven op de arbeidsmarkt, want zeker jonge mensen worden heel erg aangetrokken door no-nonsense werkgevers die er veelal een vlakke organisatiestructuur op nahouden.

Veel start-ups worden ook langzamerhand volwassen en groeien uit tot stabiele en zeer aantrekkelijke werkgevers. Zogenaamde scale-ups moeten vaak op korte termijn op zoek gaan naar specifieke profielen. Om de cruciale scharnierpunten in hun groei te doorstaan doen deze bedrijven steeds vaker een beroep op interim-managers.

Sterk merk als werkgever

Vandaag wil een werknemer graag flexibiliteit, en dat is in Oost-Vlaanderen niet anders. De noden van werknemers zijn grondig veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Salaris blijft natuurlijk altijd een eerste breekpunt, maar medewerkers zijn steeds vaker bereid om wat salaris in te leveren voor zaken die de balans tussen werk en privé verbeteren.

Tijd is steeds belangrijker geworden: werknemers willen meer vrije tijd, door kortere reistijden en flexibeler werken. Werkgevers proberen kandidaten dan ook te overtuigen met extraatjes: ze hanteren bijvoorbeeld flexibele manieren van verloning, waarbinnen werknemers zelf – à la carte – hun eigen loonpakket kunnen samenstellen, naargelang waar ze zelf het meest belang aan hechten. Denk bijvoorbeeld aan een fiets van de zaak, of een een sportabonnement.

Diversiteit in tewerkstelling

De tewerkstelling is in heel wat sectoren regiogebonden, ook in Oost-Vlaanderen. Door het feit dat enkele grote bedrijven zich in onze regio vestigden, zijn de textiel- en automobielsectoren belangrijke spelers op de lokale arbeidsmarkt. Verder doet ook de sector van de boekhoudkundige en rechtskundige dienstverlening het uiterst goed op vlak van werkgelegenheid: maar liefst 8% van de Oost-Vlaamse jobs is afkomstig uit deze sector. Ten slotte is ook de voedingssector een grote speler op de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt.

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle