Nieuws Oost-Vlaanderen Oost-Vlaming komt met ‘beste uitvinding sinds de lucifer’

Oost-Vlaming komt met ‘beste uitvinding sinds de lucifer’

Oost-Vlaming komt met ‘beste uitvinding sinds de lucifer’

Ronse – In juni ging de voorverkoop van de cylfi van start, een uitvinding van Johan Van Driessche, advocaat tijdens de kantooruren. De cylfi is een geïntegreerd houtblokje met specifieke maten en gaten, dat elk haardvuur of barbecue zonder omkijken in 15 minuten laat branden. “Ingenieus maar simpel. Misschien wel de beste uitvinding sinds de lucifer”, zegt hij zelf. De Kickstarter-campagne loopt nog tot eind september.

Op vakantie in Vietnam zag Johan Van Driessche overal typische kookvuurtjes die schijnbaar vanzelf in vuur en vlam stonden. Die techniek wilde hij beheersen voor zijn barbecue en openhaard thuis. Hij probeerde iedere combinatie van gaten en groeven en afstanden en noteerde minutieus hoe de vlam zich ontwikkelde. Na meer dan 150 keer proberen, had hij de perfecte vorm gevonden! Dit stukje hout met welbepaalde groeven en gaten kreeg elk haardvuur of elke barbecue moeiteloos aan de praat. Met een knipoog naar selfies en internationale ambities, doopte Johan zijn uitvinding “cylfi” (cylindric fire).

Zonder aanmaakhout en geen rook

Toen Johan de perfecte cylfi in zijn handen had, had hij een nieuw doel: deze uitvinding op de markt brengen zodat niemand nog moet vloeken of tijd verliezen om zijn kachel, haard of barbecue aan te steken. “Iedereen kent wel de frustratie als een haardvuur dooft wanneer je net weer in de zetel zit, of de barbecue begint te roken wanneer je gasten binnenkomen”, legt Johan uit.

“Mijn uitvinding wilde dat probleem oplossen zonder dat je moet stapelen met papier en aanmaakhoutjes. Eén lucifer in het middelste gat van de cylfi en je vuur gaat branden zonder dat je er nog verder moet naar omkijken.”

Hoe gebruik je de cylfi voor de haard en voor de BBQ:

Voorverkoop en productie

Johan had het idee, maar er komt meer aan te pas om daar uiteindelijk een verkoopbaar product van te maken. Jens Meuleman, boomexpert en verantwoordelijk voor de productie van cylfi, weet alles over houtsoorten en houtproductie. Hij ging op zoek naar de beste leveranciers en de snelste manier om van afvalhout de perfecte cylfi te maken. “cylfi is gemaakt van afvalhout uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien zorgt de vorm voor optimale verbranding waardoor minder vervuiling en nauwelijks rook vrij komt”, aldus Meuleman.

De cylfi is nu in voorverkoop op Kickstarter. Als tegen eind september 7500 stuks gereserveerd worden, zijn de eerste kosten gedekt en kan de uitvinding van Johan Van Driessche in productie gaan. De klanten krijgen hun cylfi ruim op tijd voor de kerstdagen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.