Het grootste kampioenschap voor saus ter wereld, dat is de World Series of Barbecue Sauce Contest. Georganiseerd door American Royal, een Amerikaanse non-profitorganisatie uit Kansas City die voeding en landbouw promoot via rodeo’s, onderwijs en een resem competities. Dit jaar waren er 251 inzendingen voor de barbecuesaus, een saus die in de VS dezelfde status heeft als onze mayonaise. De zilveren medaille was voor een Belg, Tom Bertels (47) uit Bazel. Hij kwam een half punt tekort voor de eerste plaats, maar dat kan de pret niet drukken: “Ik ben ongelooflijk blij met zilver, want deze competitie wordt vooral door Amerikanen gedomineerd.”
Lees ook: Van comedymanager tot barbecuekampioen: Tom Bertels vindt succes met Barbecoa
Zes maanden heeft Tom aan zijn barbecuesaus met de naam Perfect Blend gewerkt: “Ik was vorig jaar op het WK barbecue in Texas, waar ik veel heb gegeten en geproefd. Op het vliegtuig terug naar huis heb ik de basis voor mijn saus bedacht. Barbecuesaus kun je baseren op tomaten (zoet) of op azijn (zuur). Amerikanen kiezen vaak voor azijn, omdat ze vaker voor een rokerige smaak gaan. Wij Europeanen roken bij barbecue minder hard, maar maken onze saus meestal vrij zoet. Ik wou een saus op basis van tomaat, met een beetje azijn en een beetje rokerigheid. Dat is de Perfect Blend geworden.”

De verkiezing zelf kun je als deelnemer niet bijwonen. Je stuurt je saus op, zes juryleden proeven alle sauzen op gegaard varkensvlees. Alleen commerciële sauzen doen mee; je moet je saus dus willen verkopen. Tom doet dat onder zijn merk Barbecoa, al is dit niet zijn dagjob: hij is manager van stand-upcomedians en tv-gezichten Kamal Kharmach en William Boeva. “Maar een hobby kan ik mijn barbecuesaus niet meer noemen. Ik maak naast sauzen ook rubs (een Engels woord voor ‘insmeren’, red.), kruidenmengelingen voor vlees. Ook voor die rubs is er een wedstrijd: mijn Holy Grail rub werd 23ste: dat is echt peper en zout op Champions League niveau. Mijn Sweet Rub 48ste en de Base for Taste 52ste. Die laatste haalde in 2023 al een zilveren medaille op de International Flavor Awards.”
Aan zijn webshop merkt Tom dat de zilveren medaille van American Royal een ongelooflijke boost geeft. “Maar ik wil vooral barbecue uit het verdomhoekje halen. Het is meer dan een saté en een worstje afbakken. Barbecue gaat over hout, vuur, rook, saus én kruiding.”