Schermafbeelding 2021-09-20 om 16.48.47

Oudenaards bedrijf realiseert indrukwekkende glazen lift in New York

OUDENAARDE - Starconstruct, een bedrijf uit Oudenaarde, mocht meewerken aan een uniek project in New York. Ze verzorgden  het ingenieurswerk voor de glazen lift van een gloednieuwe wolkenkrabber van 450 meter hoog. In amper 42 seconden brengt de lift je naar de 91e verdieping, waar je vanop een spectaculair uitkijkplatform de skyline van The Big Apple kan bewonderen. "We zijn veel gewoon, maar dit was toch een technisch huzarenstukje", zegt zaakvoerder Joris De Bock.

Starconstruct is sinds 2007 gespecialiseerd in een nichemarkt voor structurele glastoepassingen. Zaakvoerder Joris De Bock: "We hebben eerst een aantal Belgische projecten gedaan, dan zijn we terechtgekomen in Londen, en later in Finland. Die Finse klant werkte ook mee aan de lift in New York, en die heeft ons daar aangeraden."

De lift unieke bevindt zich aan de buitenkant van de gloednieuwe wolkenkrabber van het bedrijf One Vanderbilt. Het gaat om een lift vol technische snufjes zoals geluids- en visuele effecten die zal gebruikt worden als toeristische attractie.

Veiligheid voorop

Starconstruct maakte deel uit van een internationaal team van Europese bedrijven voor de realisatie van deze lift. Het Oudenaardse bedrijf stond voornamelijk in voor de veiligheid van de lift. “We hebben voor bevestigingsstukken gezorgd en ook de glasdikte berekend zodat de lift tegen alle omstandigheden bestand is”, legt zaakvoerder Joris De Bock van Starconstruct uit.

De lift moet namelijk bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden: “Zoals een orkaan en harde wind. De liftgebruikers moeten altijd veilig zijn.” Het was niet eenvoudig omdat er zoveel techniek in de lift zit: “De lift is ook verwarmd en er zit veel elektriciteit in. Voor een toren van 450 meter hoog was dat een grote uitdaging.”

Technisch huzarenstuk

Hoewel het om een indrukwekkend project gaat, is de lift in de wolkenkrabber van One Vanderbilt niet het grootste wat Starconstruct ooit deed. “We hebben al meegewerkt aan de Oosterweelverbinding en daar gaat het om grotere bedragen”, zegt De Bock. “Maar qua technische complexiteit is dit een heel ander verhaal. We hebben voor deze lift echt onze grenzen moeten verleggen.”

Het volledige ontwerp van de wolkenkrabber van bedrijf One Vanderbilt heeft 3 jaar in beslag genomen.