Nieuws Oost-Vlaanderen Oudste textielfabrikant in Benelux maakt innovatieve doorstart

Oudste textielfabrikant in Benelux maakt innovatieve doorstart

Oudste textielfabrikant in Benelux maakt innovatieve doorstart

18-03-2016%20jan%20vanpraet%20decca-30Eind 2015 nam Jan Vanpraet het Zottegemse textielbedrijf Decca over. Decca staat voor De Clercq Confectie Atelier. De roots van het bedrijf gaan terug naar de periode tussen de twee wereldoorlogen en vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw specialiseerde het bedrijf zich vooral in de productie van de truitjes voor wielerploegen. Vanaf de jaren negentig, kreeg het bedrijf, dat de productie in België hield het echter alsmaar moeilijker.

Jan Vanpraet kwam begin 2015 het bedrijf binnen om de commerciële activiteiten te stroomlijnen. Hij stelde ook een plan op om een deel van de productie te verhuizen naar Litouwen. Uiteindelijk nam hij twaalf maanden later alle aandelen van de eigenaars over. “Ik zou dit niet hebben gedaan, als het bedrijf niet over troeven beschikt waar ik geweldig in geloof”, zegt hij. Hij verwijst daarbij in de eerste plaats naar de enorme expertise van de werknemers. “In combinatie met een aantal initiatieven zoals de samenwerking met de afdeling modetechnologie van HoGent en een marketingcampagne waarin ook bekende Vlaming Saartje Vandendriessche een belangrijke rol speelt en de sponsoring van een vrouwenwielerploeg, moet dat ons in staat stellen om een turnaround te realiseren.”
Jan Vanpraet innoveert echter niet alleen rond marketing en door de samenwerking met het onderwijs maar ook door te mikken op technische stoffen en speciale coatings.  Zo heeft Decca, dat in 2015 met een twintigtal medewerkers afklokte op een omzet van om en bij de 2 miljoen euro, ook een partnerschap opgezet met een Italiaanse partner.  “Met dat bedrijf hebben we een revolutionair zeem ontwikkeld dat het zweet veel sneller afvoert”, zegt Jan Vanpraet nog.  “Op die manier zullen we onszelf ook internationaal nog meer op de kaart kunnen zetten.” Het grote verschil zal echter gemaakt worden rond de “beleving” van de klant. Hier zijn al concrete initiatieven gelanceerd die gaan tot een volledige digitale integratie om de klanten, sportclubs en bedrijven, volledig te ontzorgen. Daarnaast gaat het bedrijf ook de retailmarkt op met als eerste initiatief een samenwerking met “Kom op tegen kanker”. 
 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.