Nieuws Oost-Vlaanderen Pestgedrag kan uw bedrijf gemakkelijk 50.000 euro per jaar kosten

Pestgedrag kan uw bedrijf gemakkelijk 50.000 euro per jaar kosten

Pestgedrag kan uw bedrijf gemakkelijk 50.000 euro per jaar kosten

mediaxll4906029Pesten op de werkvloer wordt bij veel bedrijven nog altijd onderschat. Werkgevers schenken er nog te weinig aandacht aan. Nochtans wordt volgens het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO bij Nederlandse bedrijven 7,8% van de werknemers gepest door de collega’s. We mogen aannemen dat er weinig redenen zijn om te geloven dat het cijfer in België veel lager zou liggen. Nog volgens TNO kost elk geval van pesten het betrokken bedrijf gemiddeld 45.000 tot 50.00 euro per jaar.

Pesten komt per definitie meer voor bij grote bedrijven omdat pesters er meer “anoniem” kunnen tewerk gaan en erop rekenen dat hun gedrag daardoor onder de radar zal blijven. Bij grote bedrijven zijn nochtans meestal ook vertrouwenspersonen aangeduid om pestgedrag te melden. Volgens specialisten is het vooral een veeg teken als die vertrouwenspersonen nooit meldingen over pestgedrag krijgen.   Een ander punt dat aandacht verdient is dat de vertrouwenspersonen niet altijd bekend zijn. Nieuwkomers op de bedrijfsvloer die last hebben van pestgedrag weten zeker niet altijd bij wie ze terechtkunnen.

Volgens de Nederlandse psycholoog en specialist in pestgedrag Bob van der Meer gaan werkgevers nog vaak op de verkeerde manier om met pesten. Een  maatregel die bijvoorbeeld vaak voorkomt is het overplaatsen of ontslaan van het slachtoffer of de dader. “Maar  dat alleen helpt niet”, zegt hij. “Als het slachtoffer vertrekt, zoekt het team veelal een nieuw slachtoffer. En als de  dader weggaat, staat vaak een nieuwe dader op. Dat patroon wijzigt slechts als iedereen verantwoordelijk is gemaakt. Als bedrijven preventief werken aan het opbouwen van een echte teambuilding is er geen voedingsbodem voor pesten.”

Specialisten wijzen erop dat de kans op pestgedrag het grootst is bij bedrijven waar een sterke hiërarchie heerst en waar de communicatie tussen de verschillende afdelingen op een laag pitje brandt.  Ook de horeca en de bouw zouden risicosectoren zijn, omdat ze vaak met fleibele contracten en met stagiairs werken.

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.