Nieuws Oost-Vlaanderen Polestar stimuleert discussie rond duurzaamheid via kunst tijdens Design Fest Gent

Polestar stimuleert discussie rond duurzaamheid via kunst tijdens Design Fest Gent

Polestar stimuleert discussie rond duurzaamheid via kunst tijdens Design Fest Gent

GENT – Tijdens het Design Fest Gent, dat doorgaat van 22 april tot 1 mei, wakkert automerk Polestar de dialoog aan rond elektrische mobiliteit en de rol van hernieuwbare energie en duurzaam materiaal gebruik. Dit aan de hand van twee interactieve kunstinstallaties die awareness artiest Thijs Biersteker speciaal ontwikkelde voor het merk en nu voor het eerst in België te zien zullen zijn in het Design Museum van Gent.

Wetenschap levert heel wat cijfers en feiten rond de klimaatproblematiek, maar vaak bereiken die het grote publiek niet. Daarom moeten we die wetenschappelijke feiten ombouwen naar ervaringen die ons bewegen en emoties en empathie losweken. Dat is de filosofie van Thijs Biersteker, awareness artiest, die in samenwerking met het Life Cycle team van Polestar “We Harvest Wind” creëerde.

Voor het werk liet hij zich inspireren door de levenscyclusanalyse van de Polestar 2, de elektrische wagen van Polestar. Het rapport geeft inzicht in de CO2e-impact van de Polestar 2 gedurende de hele levensduur, waarbij alle aspecten in aanmerking worden genomen, van de winning van grondstoffen tot de fabricage en hoe de wagen aan het einde van zijn levensduur wordt gerecycled. Uit het rapport blijkt dat de impact van een volledig elektrische wagen tijdens de gehele levensduur kan worden gehalveerd als de wagen wordt opgeladen met hernieuwbare energie. Een van de dingen die velen onder ons niet weten. Dit feit trekt ook de discussie over de toekomst van elektrisch rijden door naar de energietransitie.

De interactieve installatie legt dan ook de kracht van windenergie letterlijk in de handen van de mensen. Op die manier wil Biersteker hen aanzetten om na te denken over de grootste uitdagingen van onze tijd: de klimaatcrisis, de vervuiling en de overgang naar hernieuwbare energie.

Het volumineuze wind bestuurde werk bestaat uit een reeks schoepen die rond een centrale spil draaien. Bezoekers kunnen vanuit verschillende hoeken ventilatoren op het kunstwerk richten om de schoepen te doen draaien en de constructie in beweging te zetten. Een deel van de schoepen werd gemaakt met een 3D-printer met gerecycleerde plastics, een ander deel werd vervaardigd in samenwerking met het materialenteam van Polestar. Dit biocomposiet op basis van vlas staat op de nominatie lijst om in toekomstige wagens van het Zweedse automerk te worden gebruikt.

De interactieve installatie was afgelopen najaar voor het eerst te zien in een van de grootste musea in de Nederlandse hoofdstad en komt nu voor het eerst naar België tijdens het Design Fest Gent.

Snuif de geur van circulaire economie op in de Polestar Space in Gent

De Polestar Space in Gent maakt deel uit van de locaties van het Design Fest Gent. Daar vinden bezoekers “crafting plastics! studio (DE/SK) i.s.m. OFFICE MMK (DE)- BreaZea (Breathe In/ Breathe Out)”. Een mond vol voor een werk met een wel zeer bijzondere geur.

BreaZea is namelijk een 3D-geprinte, modulaire kamerverdeler van bioplastics die ruikt naar circulaire economie. Meer specifiek naar karamel, suiker en maïs, de verborgen actieve aroma-ingrediënten van de gebruikte biopolymeren. Daardoor kan je als bezoeker het onderscheid met kunststoffen op basis van aardolie ruiken.

De modules zijn gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen, zijn 100% biologisch afbreekbaar en kan je op verschillende manieren combineren en hergebruiken. Het werk, dat in het verleden al te zien was op de Milan Design Week, creëert een zacht schaduwspel en zal de Polestar wagens in de Space een nieuwe dimensie geven.

Polestar x Design Fest Gent

Polestar is hoofdsponsor van de eerste editie van het Design Fest Gent. Dit is een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival dat doorgaat van 22 april tot 1 mei. Het biedt ruimte aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren.

Het is een een initiatief van Design Museum Gent, Ministry of Makers, Universiteit Gent, KASK & Conservatorium / HOGENT en Howest, Luca School of Arts, Artevelde Hogeschool, KU Leuven Faculteit Architectuur, Industriemuseum en Flanders DC.

Tickets & info: www.designfestgent.be/tickets.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.