Nieuws Oost-Vlaanderen PreZero opent hoogtechnologisch PMD-sorteercentrum in België

PreZero opent hoogtechnologisch PMD-sorteercentrum in België

PreZero opent hoogtechnologisch PMD-sorteercentrum in België

EVERGEM – PreZero Recycling Belgium heeft in het Oost-Vlaamse Evergem een sorteerinstallatie voor PMD-verpakkingen opgestart. De volledig geautomatiseerde installatie sorteert ongeveer 80.000 ton per jaar. Het materiaal wordt ingezameld in de hoofdstad en het Vlaamse Gewest. De sorteerprocessen bundelen de meest moderne technologieën en garanderen dat de huidige en toekomstige ambitieuze recyclagequota van de Belgische regering veilig kunnen worden gehaald. PreZero heeft in totaal 46 miljoen euro geïnvesteerd in de vestiging en daarbij ongeveer 100 crisisbestendige banen gecreëerd.

Naast mechanische sorteercomponenten zoals windschifters, magneten en ballistische scheiders, zijn de centrale onderdelen van het systeem in totaal 26 NIR-apparaten die de PMD-verpakkingen sorteren in 14 fracties, waaronder de plastic soorten polyethyleen, polypropyleen, polystyreen en PET. Speciale robots zorgen er ook voor dat drankkartons, PET-trays en HDPE-verpakkingen worden gescheiden bij het nasorteren van het materiaal.

Gerecycleerd materiaal bruikbaar voor nieuwe producten

Stephan Garvs, woordvoerder van de directie van PreZero Duitsland, is verheugd over de opening in België: “Met de ingebruikname van de PMD-sorteerinstallatie in Evergem versterken wij ook op Europees niveau ons netwerk van installaties. Tegen de achtergrond van het actieplan van de EU-Commissie voor minimum inputquota voor recyclaat, plaatsen wij ons zo optimaal voor de komende uitdagingen van een duurzame recyclingeconomie.”

 

Claudy Lejeune, gedelegeerd bestuurder van PreZero Recycling Belgium: “De gesorteerde fracties in de fabriek in Evergem bezitten kwaliteiten die al geruime tijd door de verwerkende industrie worden gevraagd voor gebruik in de productiecycli van nieuwe producten en verpakkingen op basis van secundaire grondstoffen. Ik ben ervan overtuigd dat wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de acceptatie van hoogkwalitatief recyclaat.”

Christian Kampmann, hoofd van PreZero Recycling Duitsland: “Met de ingebruikname zetten we opnieuw een belangrijke stap om een bedrijf te worden dat het behoud van eindige grondstoffen op integrale wijze in de hele waardeketen implementeert. Daarom wil ik alle betrokkenen bedanken voor het feit dat de bouw van de fabriek op schema is geslaagd, gezien de zeer bijzondere randvoorwaarden.”

Samen met Fost Plus

Het nieuwe sorteercentrum van PreZero is een van vijf hoogtechnologische installaties verspreid over België die de volledige instroom van selectief ingezameld PMD uitsorteren. Fost Plus, dat instaat voor de organisatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, lanceerde daarvoor de projectoproepen.

Mik Van Gaever, COO van Fost Plus: “Met de lancering van de Nieuwe Blauwe Zak was er nood aan extra capaciteit en nieuwe technologie om de verschillende materiaalstromen uit te sorteren. Goede recyclage begint immers bij nauwkeurige sortering per materiaaltype. De technologie van de sorteerinstallatie van PreZero is state-of-the-art en laat ons toe om hoogkwalitatief materiaal aan te bieden voor de Europese recyclagemarkt.”

Patrick Laevers, CEO van Fost Plus, vult aan: “Het is onze ambitie om een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen te creëren. Door te sorteren op het niveau van monomeren, zetten we maximaal in op circulaire recyclagetoepassingen. Materialen worden zoveel mogelijk en zolang mogelijk in de keten gehouden als secundaire grondstoffen voor nieuwe producten of verpakkingen. De opening van het nieuwe sorteercentrum van PreZero is een belangrijke stap in de realisatie die ambitie.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.