Nieuws Oost-Vlaanderen Profploeg moet Oost-Vlaamse handelskernen nieuw leven inblazen

Profploeg moet Oost-Vlaamse handelskernen nieuw leven inblazen

Profploeg moet Oost-Vlaamse handelskernen nieuw leven inblazen

Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits wil lokale besturen bijstaan in hun beleid rond ‘bedrijvige kernen’. De eerste 33 gemeenten ontvangen nu kosteloos en op maat begeleiding van de ‘Profploeg’. Dat is een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Deze zullen met creatieve ideeën en concrete acties onze Vlaamse handelskernen nieuw leven inblazen. Gemeenten kunnen nog tot 12 november een aanvraag voor de Profploeg indienen.

In 2020 stond 10,4% of meer dan 1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen leeg, dat is bijna 5% meer dan in 2008. “Leegstand in het centrum van een gemeente of stad kan voor verloedering zorgen of meer leegstand. Die leegstand noopt lokale besturen om onze kernen te herdenken. Innovatief omgaan met de ruimte die vrijgekomen is en op de kar springen van het concept ‘bedrijvige kernen’”, zegt Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits. “Daarom zet ik de Profploeg in om naar de gemeenten te gaan en concrete oplossingen aan te reiken om bruisende handelskernen te creëren. Ik investeer hier 1,5 miljoen euro relancemiddelen in.”

Wat doet de Profploeg?

De Profploeg is een team van experten die gemeenten kosteloos bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren. Haar werking is allesbehalve traditioneel. Geen studie vanop afstand, maar experten die rondlopen in gemeente- of stadskernen en concrete acties voorstellen. Het kan gaan over het ontdekken van verborgen parels met potentieel, het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern.

 

“Veel van onze handelskernen hebben absoluut nood aan een vernieuwende visie en aanpak om hun aantrekkingskracht te versterken als een levende en leefbare biotopen voor de lokale ondernemers en de ganse bevolking”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Bij UNIZO bepleiten we al jaren een beleid dat inzet op ‘bedrijvige kernen’ met, naast handel en horeca, een mix van ook andere bedrijven, diensten en activiteiten.”

33 gemeenten gaan nu van start met de Profploeg. In Oost-Vlaanderen gaat het om de steden/gemeenten Geraardsbergen, Aalst, Wetteren, Zele en Sint-Niklaas.

Ook ondersteuning via provincies en VVSG

Niet alleen vanuit de Vlaamse overheid krijgen gemeenten ondersteuning. Ook de provincies en de VVSG dragen hun steentje bij op vlak van kennisopbouw en ervaringsuitwisseling. “Voor de uitwerking van de acties van de Profploeg of voor de opmaak van een strategisch commercieel plan kunnen de gemeenten steeds begeleid worden door provinciale detailhandelscoaches”, zegt Ann Schevenels, voorzitster van de Vereniging Vlaamse Provincies (VVP).

Wim Dries, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG): “Met ‘De Profploeg’ wordt ingespeeld op de ideeën die aan bod kwamen in het succesvolle participatietraject dat VVSG het afgelopen jaar organiseerde in samenwerking met minister Crevits. De VVSG zorgt, in afstemming met ‘De Vitrine’, ook in het verder traject voor de verspreiding van nieuwe kennis en goede praktijken naar alle Vlaamse steden en gemeenten.”

Jouw lokaal bestuur aanmelden?

Wil jouw lokaal bestuur ook haar handelskern versterken? Goed nieuws! Steden en gemeenten kunnen nog steeds een aanvraag indienen voor begeleiding door de ‘Profploeg’. Via vlaio.be/profploeg vind je alle informatie. De uiterste indieningsdatum voor een aanvraag is 12 november 2021.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.