Nieuws Oost-Vlaanderen Technische school Richtpunt uit Eeklo bespaart 36% op haar energiefactuur via innovatief energiebesparingsproject

Technische school Richtpunt uit Eeklo bespaart 36% op haar energiefactuur via innovatief energiebesparingsproject

Foto: rr

Technische school Richtpunt uit Eeklo bespaart 36% op haar energiefactuur via innovatief energiebesparingsproject

EEKLO – In deze tijden van dure energie gaan ook onze lokale besturen op zoek naar manieren om de oplopende energiefacturen van hun vastgoed te temperen. Eén van de mogelijke manieren daartoe is om de handen in elkaar te slaan met de privé sector. Zo stelde de provincie Oost -Vlaanderen reeds in 2018 het energiedienstenbedrijf Wattson aan om een energieprestatiecontract  (OEPC) uit te werken voor Richtpunt, een technische school in Eeklo.

Kosten nog moeite werd gespaard om de site een energetische upgrade te geven. Aan de buitenzijde werden gevels geïsoleerd, ramen vervangen en kreeg ook het dak een dik isolatiepakket. Binnenin werd verlichting vernieuwd, een grote warmtepomp (250 kW) geïntegreerd en een intelligente sturing voorzien. Alles samen goed voor meer dan 3 miljoen euro aan investeringen.

Geslaagde samenwerking

Het gemeten resultaat? Maar liefst 36% besparing op de energiefactuur én een geslaagde samenwerking met een privé partner. Door de huidige hoge energieprijzen is de besparing zeer welkom en is het provinciebestuur blij destijds ingestapt te zijn. “We waren op zoek naar een energiebesparing voor specifieke sites, waarbij uiteindelijk Richtpunt Eeklo als meest geschikte naar voren kwam”, zegt Veerle Van Eeckhout (dienst patrimonium). “Daarna zijn we overgegaan naar een aanbesteding voor de selectie van een ESCO (energy service company) wat een combinatie is van een financier en iemand die de werken kan uitvoeren. Dat is uiteindelijk Wattson geworden in samenwerking met Democo. Zij werkten toen een voorstel uit rond welke ingrepen gedaan konden worden, wat het zou kosten en welke besparing er zou zijn op termijn. Als sluitstuk moesten ze ons ook de garantie geven dat we dit jaarlijkse zouden besparen.“

Wattson is niet aan zijn proefstuk toe waardoor een garantie geven voor hen geen probleem bleek te zijn. “Toen de aanbesteding in Eeklo gepubliceerd werd, wisten we dat de sprong moesten wagen”, vertelt Stijn De Roo CEO van Wattson. “Kort daarvoor hadden we met succes een gelijkaardig dossier uitgewerkt voor een grote middelbare school in Bokrijk. De combinatie van onze technische en financiële expertise zorgde ervoor dat we ook in Eeklo het beste maatregelenpakket konden voorleggen. Achteraf gezien gaven we een hoge garantie qua energiebesparing. Daar lagen we tijdens de uitvoering toch wel wat wakker van”, lacht Stijn. “Maar uiteindelijk kunnen we wel zeggen dat onze ambitie gegrond bleek nu we al 3 jaar op rij een positief resultaat halen.”

“We zijn vooral trots op de warmtepomp integratie die een goeie aanvulling bleek op de al aanwezige zonnepanelen. Die combinatie zorgt ervoor dat er jaarlijks ongeveer 300 ton CO2 vermeden wordt en daar mag de provincie best trots op zijn”, klinkt het nog.

Is dergelijke manier van samenwerken met een privé partij dan ook aan te raden aan andere lokale besturen? “Het grote voordeel is de zekerheid”, legt Veerle Van Eeckhout uit. “Wattson bood ons een jaarlijkse garantie van energiebesparing. Zij durven dat. Bij een gewone aanbesteding zal je de garantie niet krijgen en is vaak enkel de investeringskost van tel. Doorheen de samenwerking bleek Wattson ook een heel flexibele partij die mee helpt zoeken naar oplossingen. Beide partijen zijn elkaar tegemoetgekomen en dat is heel aangenaam werken”, aldus Eeckout.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.