Nieuws Oost-Vlaanderen Provincie doet nieuwe poging om bedrijventerrein Coupure te regulariseren

Provincie doet nieuwe poging om bedrijventerrein Coupure te regulariseren

De Coupure is zo goed als volgebouwd. Foto pma

Provincie doet nieuwe poging om bedrijventerrein Coupure te regulariseren

OUDENAARDE – Goed nieuws voor de bedrijven die gevestigd zijn in het bedrijventerrein Coupure. De provincie heeft een nieuw PRUP klaar. Dat is nodig, want de voorbije jaren werden de plannen keer op keer vernietigd door de Raad van State. Komt er nu wel zekerheid voor de bedrijven?

In oktober 2017 vernietigde de Raad van State het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Coupure in Oudenaarde, na een klacht van milieuvereniging Milieufront Omer Wattez. Daarmee werd het bijna volgebouwde bedrijventerrein voor de derde keer illegaal.

Bij de goedkeuring van het plan baseerde zowel de provincie als de Vlaamse overheid zich immers op de onwettige gewestplanwijziging van 1999. Milieufront Omer Wattez, dat zich van bij het begin kantte tegen de ontwikkeling van het bedrijventerrein, bracht de onwettigheid aan het licht en kreeg gelijk bij de Raad van State.

“Bedrijven kunnen blijven”

Door die ‘illegaliteit’ stelde zich wel een groot probleem voor de bedrijven. Uitbreiden kan al enige tijd niet meer. Alleen Bpost en de brandweer moeten zich geen zorgen maken. Die zijn gevestigd in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen.

Tijdens de provincieraad van begin september werd het PRUP Bedrijvigheid Oudenaarde voorlopig vastgesteld. Alle 34 provincieraadsleden stemden voor. In de 136 pagina’s dikke toelichtingsnota staat te lezen dat Coupure geen regionaal bedrijventerrein is, maar deels bestemd is voor gemeenschapsvoorzieningen.

“Er is geen terugwerkende kracht bij vergunningen. Afgeleverde vergunningen bestaan dus wel degelijk en zijn wettig en onaantastbaar. De bedrijven en gemeenschapsvoorzieningen kunnen minstens blijven bestaan. De plandoelstelling is om de feitelijke vergunde situatie in lijn te brengen met de planologische en daarbij na te gaan welke ontwikkelingsperspectieven bijkomend kunnen worden aanvaard.”

Zwaard van Damocles

Regulariseren dus. Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) is alvast blij dat er een nieuwe poging gedaan wordt om het bedrijventerrein rechtsgeldig te maken. “Er zijn daar bedrijven die vandaag willen uitbreiden en dat niet kunnen”, zegt hij. “Ze hebben allemaal een juiste vergunning gekregen, maar toch hangt er een zwaard van Damocles boven hun hoofd.”

Wat het Milieufront Omer Wattez met deze nieuwe plannen gaat doen, kwamen we nog niet te weten, zij waren niet bereikbaar voor commentaar. De vier provinciale Groen-raadsleden stemden alvast voor de nieuwe plannen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.